Ţăranii
îşi vor putea sacrifica animalele în mod tradiţional de
Paşti şi de Cărciun, în condiţiile în care
reprezentanţii Comisiei Europene şi-au dat acordul de principiu
pentru acest lucru, a declarat, duminică ministrul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş. ?În luna decembrie, am
discutat cu reprezentanţii CE şi am obţinut un acord de principiu
în ceea ce priveşte sacrificarea porcilor şi mieilor în
mod tradiţional, fără asomare, în anumite perioade din
preajma sărbătorilor de Crăciun şi de Paşti?, a precizat
Cioloş. El a menţionat că executivul de la Bucureşti va emite o
hotărâre de guvern în acest sens.
?Hotărârea
va intra în vigoare până în luna aprilie, astfel
încât ţăranii să îşi poată sacrifica mieii în
mod tradiţional, decizia, însă, nu va fi valabilă pentru
marile exploataţii şi în abatoare, unde trebuie respectate
reglementările europene?, a mai spus ministrul
Agriculturii.
Începând din 2007, tradiţionalul
ritual de tăiere a porcului de Crăciun în România
trebuia să ţină cont de directiva europeană privind bunul
tratament al animalelor, care trebuia aplicată atât de
procesatorii industriali, cât şi de crescătorii din
gospodăriile particulare. Fermierii români puteau să îşi
sacrifice porcii doar după o prealabilă asomare. Acest procedeu
face ca animalul să nu mai simtă pericolul sacrificării şi nici
durerea la aceeaşi intensitate ca atunci când este sacrificat
după metoda clasică de tăiere a jugularei.
Rompres