Vorbim despre Franţa acolo unde din cauza violenţelor şi a protestelor din ultima perioadă autorităţile au luat o decizie tranşantă.
Mai exact, parlamentarii din Adunarea Națională a Franței au adoptat un proiect de lege care permite poliției să supravegheze suspecții activând de la distanță camere, microfoane și sisteme de localizare GPS pe telefoane și alte dispozitive.
Un judecător va trebui să aprobe utilizarea puterilor, iar proiectul de lege recent modificat interzice folosirea împotriva jurnaliştilor, avocaţilor şi a altor „profesii sensibile”, potrivit Le Monde.
Măsura are menirea, de asemenea, să limiteze utilizarea la cazurile grave, și doar pentru maximum șase luni. Geolocalizarea ar fi limitată la infracțiunile care se pedepsesc cu cel puțin cinci ani de închisoare, scrie engadget.com
Ideea nu este pe placul celor care susţin dreptul libertăților fundamentale. Grupul pentru drepturile digitale La Quadrature du Net a subliniat anterior potențialul de abuz.
Acesta a citat „dreptul la siguranță, dreptul la o viață privată și la corespondență privată” și „dreptul de a veni și pleca liber”, calificând propunerea ca făcând parte dintr-o „alunecare spre o securitate agresivă”.
Deoarece proiectul de lege nu este clar cu privire la ceea ce constituie o crimă gravă, există temeri că guvernul francez ar putea folosi acest lucru pentru a viza activiștii de mediu și alții care nu sunt amenințări grave.
Organizația observă, de asemenea, că politicile de securitate îngrijorătoare au obiceiul de a se extinde la infracțiuni mai puțin grave. Înregistrarea genetică a fost folosită la început doar pentru infractorii sexuali, spune La Quadrature, dar acum este folosită pentru majoritatea infracțiunilor.
Cu toate acestea, ministrul justiției, Éric Dupond-Moretti, afirmă că această măsură "va salva vieţi" şi ar afecta doar „zeci de cazuri pe an”, iar situația este „foarte departe” de supravegherea statului totalitar din cartea lui Orwell în cartea „1984”.