Este vorba de Kazahstan, statul care deja investește la noi peste 3 miliarde de dolari anual, în special în industria petrolieră. Kazahii sunt însă interesați și de modul în care facem noi agricultură, sau cum ne pregătim tinerii în IT. Și sunt dispuși să cheltuie și mai mulți bani în aceste domenii.
Astana este unul din orașele lumii cu cea mai rapidă dezvoltare din ultimii 20 de ani. De la 300 de mii de locuitori, a ajuns să aibă peste 1,2 milioane. În tot acest timp au fost construite clădiri impresionate cu arhitectura unică ce aduce aminte de orașe ca New York, Abu Dhabi sau Beijing.
Kazahstan este una din țările care investește cel mai mult în România, țara noastră devenind partenerul numărul unu al kazahilor în Europa de Est. Petrolul asiatic ajunge la rafinăria de la Petromidia. Și de acolo, la clienți români și europeni.
Mai nou însă, kazahii sunt însă interesați și de modul în care facem noi agricultură sau de cum ne dezvoltăm în IT. Și sunt dispuși să investească multe milioane de dolari în aceste domenii.
"Suntem interesați de tehnologia din România în domeniul agriculturii. Mai menționez că avem studenți care studiază în România, în Cluj Napoca. Ei nu sunt doar la medicină, ci și la IT. Acestea sunt domeniile care sunt de mare interes", spune Roman Vassilenko, adjunctul ministrului de externe din Kazahstan.
Kazahstan trece printr-o printr-o reformă politică radicală, menită să apropie țara de statele Europene și de SUA. Iar în luna martie au fost organizate alegeri, considerate de comunitatea internațională, drept primele cu adevărat democratice din această țară.
Citeşte şi: "Spune fiecare ce are la inimă": O poveste românească în Kazahstan, ţara cu peste 40.000 de etnici români
Alegerile parțiale legislative și locale din Kazahstan sunt considerate un pas important spre democratizarea ţării. Asta pentru că a fost coborât pragul electoral de la 7% la 5%, pentru a da ocazia și partidelor noi să intre în Parlament, iar 30% din locuri sunt rezervate femeilor, tinerilor și persoanelor cu nevoi speciale. Iar cei care nu au încredere în nimeni pot pune ștampila în căsuța “Împotriva tuturor”.
"Vom vedea în viitor ce se va întâmpla. Nu cred că se va schimba cu adevărat ceva după aceste alegeri", spune cineva.
"Eu sper că acest program “Noul Kazahstan” să fie unul de bun augur pentru noi și sperăm într-o schimbare în bine pentru toată lumea", mai spune cineva.
Odată finalizat scrutinul și numit noul Guvern, miniștrii au mandat să înceapă de urgență discuții cu toți partenerii internaționali, inclusiv cu România. Asta înseamnă oportunități de investiții în țara noastră în valoare de sute de milioane de dolari.
"Kazahstan este principalul partener al României în Asia Centrală, este țara cu care avem schimburile cele mai mari. Anul 2022 a însemnat o dublare a schimburilor comerciale, sunt 3,2 mld până în noiembrie 2022.
Căutăm să ajutăm companiile românești să fie mai aproape de partenerii lor din Kazahstan, căutăm să găsim studenți din Astana care să vină să studieze în România şi să strângă relațiile dintre țările noastre. Sunt discuții pentru un zbor direct Bucureşti-Astana şi lucruri care țin de partea de turism", spune Florin Alexe, deputat român aflat în Kazahstan
"Odată ce aceste alegeri se vor termina și va fi investit noul guvern, sperăm să putem continua investițiile și să putem coopera cu companiile din România", spune Roman Vassilenko, adjunctul ministrului de externe din Kazahstan
Odată cu războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, România se poate reorienta spre piața din Kazahstan pentru a-și completa rezervele de gaze și petrol. Asta înseamnă inclusiv prețuri mai mici față de cele pe care le plăteam Rusiei înainte de război.