"Apa potabilă trebuie folosită pentru nevoile din gospodărie. Chiar dacă câteodată nu ne place, trebuie să avem grijă ca această apă tratată, obținută prin proceduri scumpe și după investiții de milioane de lei sau de euro in anumite zone, să nu se ducă pe altceva, mai ales în aceste zone și în aceste perioade de restricție.
Pe românește, nu putem folosi în această perioadă apa potabilă pentru irigat, chiar dacă nu suntem confortabili cu această chestiune", a declarat ministrul Mediului, Pădurilor și Apelor, Tanczos Barna.
El afirmă că măsurile de prevenire a schimbărilor climatice și de prevenire a secetei nu se pot remzuma doar la dezvoltarea sistemelor de irigații, potrivit Mediafax.
"Asta facem de ani de zile, asta s-a făcut și în perioada comunismului. dacă noi nu plantăm păduri, dacă nu refacem echilibrul ecologic, mai ales în zonele de sud din România, aceste situații se vor repeta. Statistic, în 100 de ani am ajuns de la un an secetos din zece la cinci ani secetoși din zece.
Această tendință este una extrem-extrem de îngrijorătoare. Irigațiile rezolvă problema de moment, tratează efectul. Cauza poate fi tratată doar prin refacerea echilibrului ecologic", a mai explicat ministrul.