Antena 3 CNN Politică Tanczos Barna: "După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România”

Tanczos Barna: "După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România”

tanczos barna
Tanczos Barna: "După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România”. Foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    24 Iul 2024   •   10:37

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, iniţiatorul legii care vizează măsuri de gestionare a populației de urşi, a declarat miercuri că noua legislație trebuie implementată pentru a proteja viețile omenești.

"După opt ani, ursul poate fi din nou vânat în România. Astfel, putem opri creşterea populaţiei de urs brun şi putem salva vieţi. Din 2016, UDMR a fost singura formațiune politică ce a căutat constant soluții la problema urşilor, în scopul protejării vieților omeneşti. Această muncă de mulţi ani s-a concretizat, marţi, când preşedintele a promulgat legea care stabileşte cotele de prevenţie şi intervenţie", a subliniat Tanczos Barna, într-un comunicat transmis Agerpres.

Precizările acestuia vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ adoptat de Parlament săptămâna trecută.

Tanczos Barna a adăugat că trebuie pusă în practică vânătoarea şi continuată implementarea pachetului de măsuri iniţiat în timpul mandatului său de ministru al Mediului.

"Trebuie semnate contractele de finanţare pentru gardurile electrice, aplicată intervenţia imediată, continuate studiile de estimare a populaţiei, astfel încât şi în anii următori să se poată emite cotele şi vânătoarea trebuie pusă în practică. Pe termen lung, aceasta este singura modalitate de a gestiona populaţia de urşi, de a reduce conflictele om - urs şi de a preveni o nouă tragedie", a evidenţiat fostul ministru al Mediului.

Legea introduce cote anuale de vânătoare pentru populaţia de urşi, pe baza unui studiu ştiinţific. Pentru 2024 şi 2025, sunt aprobate cote de prevenţie pentru 426 de exemplare şi cote de intervenţie pentru 55 de urşi bruni. De asemenea, legea prevede că şi în anii următori este obligatoriu să se aprobe noi cote, pe baza estimărilor privind numărul populaţiei de urs. 

×
Subiecte în articol: urs vanatoare urs Tanczos Barna
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close