Taiwan, această ţară insulară, a consemnat 200 de zile de când nu a mai înregistrat niciun caz transmis în cadrul comunităţii, scrie presa internaţională.
Ultimul astfel de caz intra-comunitar a fost raportat pe 12 aprilie anul curent.
De asemenea, al doilea val pandemic nu a fost resimţit în Taiwan
Printre măsurile luate se numără unele care, practic, ar fi de neaplicat în alte state dezvoltate.
Ca şi Taiwan, multe state şi-au închis graniţele şi au impus restricţii de călătorie.
Carantintă cu amenzi uriaşe, carantinarea contactelor, experienţa SARS şi roboţi care livrează alimente
Însă naţiunea insulară a instaurat o monitorizare riguroasă a istoricului imediat al celor infectaţi, măsură ce a presupus identificarea uzuală a 20-30 de contacte pentru fiecare caz de COVID
Au fost situaţii când au fost depistaţi, în vederea carantinării, chiar şi 150 de contacte ale unui caz.
Autorităţile au plasat 340.000 de oameni în carantină iar fostul vice-preşedinte al ţării, care este şi epidemiolog, a spus că autorităţile"au sacrificat 14 zile din viaţa a 340 de mii de oameni pentru viaţa normală a 23 de milioane".
Mai trebuie precizat că în Taiwan a fost posibilă livrarea robotizată de alimente la domiciliul celor carantinaţi iar amenzile pentru încălcarea izolării se ridicau la echivalentul a 35.000 de dolari americani.
În sfârşit, merită amintit că ţara a fost afectată în anii din urmă de epidemia de SARS iar acest eveniment din trecut a determinat populaţia să se conformeze restricţiilor într-o mare măsură.
Beneficiile combaterii timpurii a pandemiei: ţara va avea creştere economică în 2020
"Taiwan-ul este singura ţară mare care, până în prezent, a fost capabilă să menţină eliminarea trasmisiei virusului în comunitate", spune Peter Collignon, medic infecţionist şi profesor la Facultatea de Medicină în cadrul Universităţii Naţionale Australiene.
"Taiwan are probabil cele mai bune rezultate pe plan mondial (în lupta cu pandemia) iar acest lucru este şi mai impresionant pentru o ţară cu o populaţie comparabilă cu cea din Australia, cu mulţi taiwanezi trăind în apartamente, apropiaţi", a adăugat el.
Taiwan va fi probabil una dintre puţinele state care vor înregistra creştere economică în pandemie, pe 2020 fiind prognozat un avans al PIB de 1,56%.
Există cazuri de COVID în Taiwan, dar este vorba despre cazuri "importate": autorităţile au confirmat, joi, trei astfel de cazuri ale unor persoane provenind din Filipine, SUA şi Indonezia.
Alte 20 de cazuri de import au fost semnalate în ultimele 2 săptămâni.
În plus, unii sceptici aduc drept argument faptul că alte state, precum Singapore şi Japonia, au înregistrat deteriorări ale situaţiei infectărilor după ce iniţial au adus pandemia sub control, remarcă presa internaţională.