În perioada 29 iunie-30 iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, a controlat 97 de tabere pentru tineret, unde a constata abateri la 59 dintre ele şi a verificat peste 2700 de kilograme alimente, din care aproape 388 de kilograme nu îndeplineau prevederile legislaţiei în vigoare. Pentru problemele observate, comisarii ANPC au oprit temporar prestarea serviciului de cazare la 10 operatori economici, 147 de kilograme de alimente care nu îndeplineau cerinţele obligatorii sau erau improprii consumului uman au fost oprite definitiv şi retrase de la comercializare, iar alte 241 de kilograme de alimente au fost oprite temporar de la utilizare. De asemenea, inspectorii au dat 93 de sancţiuni contravenţionale, care au constat în 65 de avertismente şi 28 de amenzi contravenţionale care au însumat 174.000 lei.
Legat de calitatea serviciilor de cazare, printre abaterile constatate de către ANPC la acest capitol se numără lipsa autorizaţiilor de funcţionare, a celei de mediu şi a autorizaţiei sanitare, cazarea peste numărul maxim de persoane admis şi lipsa certificatului de clasificare, probleme care au fost întâmpinate de comisarii Autorităţii la mai multe tabere pentru tineret din judetele Arad, Timis, Braşov, Alba, Satu Mare, Argeş, Dambovita, Mureş şi Harghita. În aceste cazuri, inspectorii au dispus oprirea temporară a cazarii în spaţiile neautorizate şi au dat amenzi contravenţionale.
Camere cu prea multe paturi şi băi fără chiuvete
Şi la respectarea condiţiilor de cazare ANPC a observat nereguli, cum ar fi mobilierul uzat, tapiţeria ruptă, dulapurile şi cuierele insuficiente, rupte sau degradate parţial, numărul de paturi prea mare pentru spaţiul din cameră, lipsa chiuvetei din grupul sanitar şi zidaria degradată, cu tavanul mucegăit. De asemenea, mochetele erau uzate, coşurile de gunoi nu aveau capace, iar aplicele de perete nu aveau abajururi. Aceste abateri au fost sancţionate în taberele din judeţele Constanţa, Cluj, Botoşani, Arad, Neamţ, Mehedinţi, Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Bihor.
ANPC a amendat operatorii economici şi pentru neafişarea însemnelor cu tipul şi categoria de clasificare, a autorizaţiilor la recepţie, precum şi a denumirii unităţii, în judeţele Braşov, Mureş, Harghita, Satu Mare şi Prahova.
Şi calitatea serviciilor de alimentaţie a intrat în vizorul comisarilor ANPC. Ei au sancţionat operatorii economici pentru vesela depozitată în spaţiul destinat legumelor, pentru nerespectarea legislaţiei privind vecinătatea produselor alimentare, mobilierul uzat, vesela ciobită şi pentru instalaţia de ventilaţie din blocul alimentar defectă. Inspectorii au constatat abaterile la taberele pentru tineret din judeţele Arad, Dâmboviţa, Cluj, Vrancea, Neamţ şi Bihor.
În ceea ce priveşte calitatea alimentelor, Autoritatea a observat produse alimentare care erau în afara datei limite de consum, respectiv carne tocată expirată, şuncă afumată expirată de 5 zile, pâine expirată de o zi, carne şi ouă expirate de 10 zile. În judeţele Bihor şi Mureş, carnea era păstrată în stare congelată, deşi fusese achiziţionată în stare refrigerată, iar pe etichete era indicat intervalul de temperatură +2 ÷ +4 °C.
Neînscrierea cantităţii pentru fiecare porţie din preparatele culinare în listele-meniu afişate, precum şi lipsa elementelor de identificare a alimentelor utilizate în hrana copiilor, dar şi lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare au fost alte abateri pe care inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor le-au sancţionat.
Paula Safta, Antena3.ro