Antena 3 CNN Actualitate Sute de oameni au probleme din cauza caniculei. Vezi cum afectează căldura corpul

Sute de oameni au probleme din cauza caniculei. Vezi cum afectează căldura corpul

1 minut de citit Publicat la 09:05 10 Aug 2010 Modificat la 09:05 10 Aug 2010
Sute de oameni au probleme din cauza caniculei. Vezi cum afectează căldura corpul

Ambulanţa şi SMURD-ul au primit peste 10.600 de apeluri telefonice, în numai 3 zile. În total, 277 de oameni au căzut în stradă din cauza căldurii, sâmbătă, duminică şi luni. Cele mai multe cazuri de leşin, 49 la număr au avut loc în Capitală. Aproape 40 de clujeni au fost transportaţi cu salvarea la spital după ce şi-au pierdut cunoştinţa.

Numai luni, telefonul de la salvare a sunat de peste 450 de ori. Medicii de pe ambulanţe s-au confruntat cu sute de urgenţe. Aproape 50 de oameni au căzut în stradă şi peste 60 şi-au pierdut cunoştinţa sau au avut probleme cardiace din cauza caniculei.

Ministerul Sănătăţii a cerut necropsia celor 7 decese anunţate de către Spitalul Judeţean Constanţa, pentru a stabili dacă acestea au fost cauzate de căldură.

Cum este organismul afectat de căldură

Pe caniculă inima funcţionează la capacitate maximă, motiv pentru care cei care suferă de boli cardiovasculare sunt şi cei mai vulnerabili, spun medicii. În acest caz, trebuie sporite măsurile de protecţie.

Apa şi toate proteinele din organism se evaporă. Totul începe de la creier. Acolo unde se află centrul termoreglării.

Problemele încep să apară când temperatura corpului trece de 37 de grade Celsius. Transmpirăm abundent, apar crampele la mâini şi picioare. Când temperatura se apropie de 40 de grade Celsius, apar febra, greaţa şi tulburările de ritm cardiac. La peste 40 de grade organismul intră în şoc termic. Durerile de cap sunt violente, suntem dezorientaţi şi se poate ajunge chiar la leşin, edem cerebral şi moarte.

Mediciii spun că atunci când temepratura mediului e mai mare decât temperatura corpului, schimbul e invers şi termoreglarea nu mai poate avea loc. Este exact ceea ce se întâmplă când stăm prea mult în soare. Cei mai afectaţi sunt copiii, pentru că la ei centrul termoreglării nu e pe deplin dezvoltat, dar şi persoanele în vârstă care suferă de boli cardiovasculare.

Expunerea la o temperatura ridicată determină o vasodilataţie, dilatarea vaselor de sânge în tot organismul, ceea ce presupune ca inima să facă un efort în plus pentru a asigura fluxul de sânge necesar tuturor organelor.

Recomandările medicilor pe vreme de caniculă sunt clare. Să evităm să stăm la soare în miezul zilei, să bem cât mai multă apă, chiar dacă nu ne este sete şi să evităm cafeaua, băuturile carbogazoase şi cele alcoolice.

 

Antena 3

 

×
x close