Cel puţin 79 de case şi anexe şi 100 de curţi au fost inundate în ultimele 48 de ore, ca urmare a viiturilor produse de ploile torenţiale, potrivit ultimului bilanţ realizat de Prefectura Neamţ. De asemenea, 8 poduri şi 20 de podeţe au fost avariate, 10 poduri au fost distruse, 1.077 hectare de teren arabil şi 51,3 hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate.
Viiturile au distrus şi aproape 80 kilometri de drumuri săteşti, 16,5 kilometri de drumuri comunale şi 8,2 kilometri de drumuri judeţene.
În total, inundaţiile au lovit 32 de localităţi din 12 comune.
Ca urmare a prelungirii avertizării hidrologice cod galben pe râurile Moldova şi Bistriţa şi a instituirii codului portocaliu pe afluenţii Moldovei şi Bistriţei, prefectul George Lazăr a convocat membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în şedinţă extraordinară.
'Instituirea codului portocaliu ne determină să continuăm să fim vigilenţi şi pe poziţii, să respectăm cu stricteţe măsurile pe care le-am dispus anterior atât pentru comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi pentru comitetul judeţean. Forţele de intervenţie au depus eforturi pentru ca toate gospodăriile şi casele să fie dezafectate. Vreau să subliniez importanţa intervenţiilor executate pentru valorificarea părţii din investiţia care la finalizare va scoate de sub ameninţarea inundaţiilor satul Slobozia din oraşul Roznov. Pentru a nu pune în pericol magistrala de gaz care alimentează municipiul Piatra Neamţ, dar şi operatori economici importanţi din zonă, s-a impus ca o parte din debitul venit pe Cracău să fie dirijat spre zone de culturi agricole', a declarat, prefectul George Lazăr, pentru agenţia Agerpres.
Membrii CJSU au luat în discuţie şi creşterile de nivel şi debit pe cursurile de apă din judeţ, în special pe râurile Moldova şi Bistriţa, dar care nu prezintă un pericol pentru cetăţenii din zonă.
Hidrologii au instituit, începând de vineri, ora 20.00, avertizarea Cod Portocaliu pe afluenţii Sucevei, Moldovei şi Bistriţei din judeţele Suceava şi Neamţ, zone în care se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Someşul Mare, Lăpuş, Mureş superior, Siret şi Prut, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie şi ale Cotelor de inundaţie.