Antena 3 CNN Actualitate Suspiciuni grave la adresa celui mai bogat român. Averea uriașă, construită pe acuzații de corupție

Suspiciuni grave la adresa celui mai bogat român. Averea uriașă, construită pe acuzații de corupție

Suspiciuni grave la adresa celui mai bogat român. Averea uriașă, construită pe acuzații de corupție
05 Iun 2019   •   11:45

Controversatul om de afaceri român,  Frank Timiș este acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal, pe numele său Aliou Sall, pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut de curând către compania British Petroleum, potrivit unei investigații realizate de BBC Panora și Africa EYE.

BBC susține că British Petroleum a cumpărat afacerea lui Timiș în 2017 cu 250 de milioane de dolari, însă documentele pe care jurnaliștii BBC le-au obținut arată că British Petroleum ar urma să plătească companiei lui Timis în următorii 40 de ani redevențe cu o valoare cuprinsă între 9 și 12 miliarde de dolari.

„Acesta este Senagal. Mii de oameni trăiesc în sărăcie aici. Însă, nivelul de trai ar putea fi mult mai ridicat. Senegal este o țară bogată în resurse naturale . Au fost descoperite mari rezerve de petrol și gaze aici. Dar o parte din acest lucru s-a pierdut. Acesta este omul de afaceri român Frank Timiș.El a fost implicat într-o serie de explotări miniere controversate în Africa. Companiile sale se confruntă cu multe acuzații care au la bază mituirea politicienilor”, notează BBC.

Philip Caldwel a condus afacerile unui offshore cu încredere pentru Frank Timiș.

„Are o mulțime de afaceri în Africa de Vest. Cu siguranță îi place să se numească nașul Africii de Vest”, a declarat acesta.

 În 2012, Frank Timiș a înființat o companie numită Petro Tim. A primit dreptul de explorare pentru două mari concesiuni de petrol și gaz de pe coasta Senegalului, deși nu avea nici o bază istorică în acest domeniu.

Unul dintre reporterii BBC, l-au întrebat pe Abdoul Mbaye, fostul prim-ministru din Segalc care este motivul pentru care Timiș l-a angajat pe Aliou Sal, fratele președintelui.

„Era fratele președintelui Macky Sall. Este o problemă foarte serioasă pentru că este un evident conflict de interese. Președintele a semnat decretul care i-a permis să continue contractul, iar fratele său lucrează la compania care beneficiază de acest contract. E o problemă extrem de gravă”, a previzat Abdoul Mbaye.

BBC a obținut documentele care scot la lumină detaliile contractului lui Aliou Sall. Contractul arată că fratele președintelui primea 25.000 de dolari pe lună, pe o perioadă de cinci ani.

Potrivit documentelor BBC, în 2017, Frank Timiș a obținut prin imperiul său de afaceri offshore suma de 670.000 de lire sterline.

×
Subiecte în articol: Senegal avere
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close