Suspendarea activității de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral și a activității de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepțională, neprevăzută de legislația electorală, susțin reprezentanții BEC și AEP.
Președintele Biroului Electoral Central, Vasile Bîcu, și președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, au adus lămuriri cu privire la normele de finalizare a procesului de validare a voturilor. Astfel, ei au transmis marți o circulară către Birourile Electorale de Circumscripție Județeană și Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 42 – Municipiul Bucureşti.
„Luând în considerare unele aspecte supuse atenției Biroului Electoral Central, precizăm că suspendarea activității de predare a materialelor rezultate în urma procesului electoral și a activității de centralizare a rezultatelor constituie o procedură excepțională, neprevăzută de legislația electorală”, se arată în document.
De asemenea, preşedinţii BEC şi AEP au făcut apel ca procesul să continue.
„Vă rugăm ca, la reluarea operațiunilor, activitatea să o desfășurați neîntrerupt până la încheierea procedurilor de centralizare a rezultatelor”, precizează circulara.
Nici Ministerul Afacerilor Interne nu poate interveni
În scandalul apărut ca urmare a contestărilor de la sectoarele 1 şi 2 din Capitală, şi Ministrul Afacerilor Interne şi-a declinat competenţa.
Cătălin Predoiu a transmis că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale de ordine publică, respectiv Poliția și Jandarmeria, are, potrivit legii, doar atribuții de pază a locațiilor: săli, birouri etc., sigilate, în care sunt depozitate buletinele de vot de către cei care au atribuții legale în acest sens.