Premierul Victor Ponta le-a cerut marți reprezentanților Coaliției pentru Dezvoltarea României să precizeze dacă susțin în continuare măsura reducerii CAS de la 1 octombrie iar aceștia au apreciat că măsura este benefică pentru mediul de afaceri, dar trebuie aplicată împreună cu alte decizii pentru a fi fezabilă pe termen lung.
"Aveam nevoie să mai facem încă o discuție cu dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri, referitoare la subiectul acestor zile, și anume reducerea contribuțiilor de asigurări sociale. Am discutat anterior, vreau să vă mulțumesc că ne-ați sprijinit și în discuțiile cu FMI și CE. Sper că nu v-ați răzgândit, în sensul că e un lucru bun și că e bine să-l facem. Sau, dacă v-ați răzgândit, e bine să ne spuneți, să nu aflu de la presă că v-ați răzgândit", a afirmat premierul la începutul întâlnirii cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, care se desfășoară la Palatul Victoria.
Ponta a adăugat că în momentul în care a înaintat propunerea privind reducerea CAS către Parlament, a făcut-o și în baza discuțiilor avute cu mediul de afaceri.
"Sunt absolut convins că putem să mergem mai departe cu o măsură pe care mediul de afaceri o cere de foarte mult timp și în mod întemeiat", a spus premierul.
În ceea ce privește a doua temă a discuției cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, șeful Guvernului a dorit să se asigure că aceștia au primit "forma finală de propunere privind modificarea Codului fiscal".
"De la propunere trecem la forma cu adevărat finală spre Parlament a noului Cod fiscal și a Codului de procedură fiscală. În așa fel încât să mergem în Parlament cu o formă discutată cu dumneavoastră, o formă agreată", a subliniat premierul.
Radu Florescu, în calitate de coordonator al entității de afaceri, a precizat că poziția Coaliției rămâne neschimbată și la fel de consistentă.
"Coaliția salută și susține în continuare reducerea CAS. Considerăm că este o măsură foarte bună pentru mediul de afaceri în contextul în care, știm cu toții, impozitarea muncii în România este ridicată, versus media europeană și versus media din țările învecinate. Mai departe, considerăm, firește, că această măsură trebuie să fie sustenabilă pe termen lung", a declarat la rândul său Angela Roșca, reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Ea a adăugat că pentru asigurarea sustenabilității măsurii de reducere a CAS trebuie avute în vedere două lucruri esențiale.
"Ar fi, pe de-o parte, îmbunătățirea colectării, unde e mult loc de mai bine și, pe de alta, firește, eficientizarea alocărilor bugetare. Considerăm că aceste două aspecte sunt cele care ar trebui să fie cheia sau soluția la această problemă. Important este ca măsura să fie fezabilă și aplicabilă pe termen lung, pentru că întotdeauna mediul de afaceri și Coaliția au susținut și continuă să susțină necesitatea stabilității fiscale. De aceea, în contextul în care există discuții în ultimii ani legate de introducerea de noi impozite și taxe, ne manifestăm în continuare dorința intensă de a fi consultați practic și eficient de câte ori orice guvern are intenția de a introduce noi impozite și taxe sau de a le mări pe cele actuale. Continuăm să susținem poziția adoptată de dumneavoastră și să credem că este o măsură bună pentru România", a declarat Angela Roșca.
Premierul Ponta a reamintit că între Guvern și Coaliție există un acord în sensul că niciun fel de schimbare de taxe nu se face mai repede de șase luni. "Până acum ne-am ținut și ne ținem în continuare, de aceea e bine să aveți textul noului Cod fiscal și al celui de procedură fiscală, ca să știți cu șase luni înainte și, sigur, va ști toată opinia publică ce anume dorim să modificăm. (...) Aveți textul în față și până la întâlnirea din septembrie (...) să vă uitați. Doamna ministru are dezbateri cu mediul universitar, cu presa de specialitate, știu că și cu dumneavoastră. Pentru că, dacă vorbim în general de taxe și impozite și nu vorbim în concret, e greu să transmitem un mesaj corect", a susținut premierul.
Victor Ponta le-a precizat reprezentanților Coaliției că va discuta cu ei, în partea nepublică a întâlnirii, și pe tema sintezei privind datele economice și politicile pe care Guvernul intenționează să le implementeze în continuare.
"La ora 18,00 o să fac și o prezentare publică, însă, dacă le vedeți înainte și dacă ne putem uita un pic peste ele împreună, ați fi de mare ajutor stabilității și predictibilității", a adăugat el.
Alături de premier, la întâlnirea cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României participă mai mulți membri ai Executivului, între care Ioana Petrescu, Liviu Voinea, Daniel Constantin, Ioan Rus, Eugen Teodorovici și Robert Cazanciuc.