Solicitarea a fost formulată în şedinţa specială de joi a Guvernului. Tema discuţiilor a fost situaţia medicamentelor pentru bolnavii de cancer.
Această rezervă ar permite evitarea unor probleme similare celor apărute cu tratamentul pacienţilor oncologici.
"Premierul a cerut ca, în interval de o săptămâni, să i se prezinte o analiză privind cadrul legal aferent constituirii unei rezerve naţionale a medicamentelor necesare pentru situaţii de urgenţă. În prezent, există o astfel de rezervă, dar numai pentru cazuri excepţionale, care nu se referă şi la lipsa unor stocuri de medicamente din spitale", au arătat sursele.
La finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a arătat că premierul a stabilit un termen de o săptămână pentru realizarea unui centralizator privind cazurile cronice de achiziţii din sursă unică, pentru prevenirea unor noi situaţii de lipsă de medicamente.
"Vom avea o evaluare şi o sinteză a acestor achiziţii de medicamente din sursă unică, pentru a nu mai ajunge într-o asemenea situaţie de forţă majoră, aproape", a spus Suciu.
Joi, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer.
Scandalul medicamentelor pentru bolnavii de cancer a fost dezbătut şi în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de miercuri seară. Întrebat de Mihai Gâdea despre lipsa cantităţilor necesare de morfină pentru tratarea pacienţilor, şeful CNAS, Lucian Duţă, a explicat că "singurei firme care făcea importul de morfină în România, nu i-a mai convenit să stea în ţara noastră în actualele condiţii de piaţă".
Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer a atras atenţia că, în prezent, sunt aproximativ 10.000 de pacienţi înscrişi pe liste, în aşteptarea medicamentelor oncologice, fără de care viaţa lor este pusă în pericol.
VEZI AICI ÎNREGISTRAREA COMPLETĂ A EMISIUNII SINTEZA ZILEI