Antena 3 CNN Actualitate Surse: Ședință de urgență la Mediu de teama creșterii Dunării, se verifică digurile. Apele Române spun la ce debit rezistă acestea

Surse: Ședință de urgență la Mediu de teama creșterii Dunării, se verifică digurile. Apele Române spun la ce debit rezistă acestea

dunarea
Atât Viena, Bratislava, cât și Budapesta se pregătesc pentru vârf de debit pe Dunăre. Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu
de G.M.    |    19 Sep 2024   •   12:56

Este ședință de urgență la Ministerul Mediului în care se analizează situația Dunării în contextul prognozelor care indică o creștere a debitului, potrivit unor surse Antena 3 CNN.

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române, Inspectoratul de Situații de Urgență.

Sursele au precizat că la finalizarea ședinței, reprezentanții instituțiilor vor merge în teren să verifice digurile, să vadă dacă sunt în regulă, la depozitul de la Mihăilești și lângă Fetești unde au mai probleme în trecut și unde se fac lucrări.

În perioada următoare e așteptat ca nivelul Dunării să ajungă la 9.500 m3/s. Apele Române dau asigurări că digurile rezistă până la 13.500 m3/s.

Între timp, valul de inundații a ajuns la Budapesta, iar cheiurile capitalei au fost deja inundate. Apa continuă să crească, iar premierul Viktor Orban a cerut armatei să intervină cu saci de nisip pentru a crea diguri. Dunărea a atins deja 9 metri și jumătate.

Ungaria se așteaptă la cele mai catastrofale inundații din ultimul deceniu. 1.667 de soldați participă la activitatea de apărare, dar contingentul poate crește până la 4.000. Sunt 988 de persoane care lucrează în managementul de dezastre, 312 ofițeri de poliție și 117 persoane de deținuți sunt în alertă. În total, 4.392 de persoane lucrează în prezent în controlul inundațiilor, fără a lua în calcul voluntarii.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a avertizat miercuri românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că, în contextul inundaţiilor recente, e de așteptat să se aplice restricţii de circulaţie, în perioada imediat următoare.

Potrivit MAE, limitările vor viza inclusiv capitala Budapesta, în special pe căile de acces rutiere şi pietonale adiacente albiei Dunării. "Restricţiile vor fi aplicate de autorităţile ungare pe fondul temerilor cu privire la creşterea semificativă a debitului apelor Dunării în zilele următoare", a transmis MAE.

×
Subiecte în articol: Dunare inundatii apele romane diguri
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close