Deşi, oficial, motivul pentru care a fost suspendată şedinţa CSAT a fost că nu toţi participanţii au primit documentaţia şi pentru că Preşedintele a vrut să facă ordine în achiziţiile Ministerului de Interne, surse apropiate consiliului susţin că explicaţia ar fi legată de achiziţiile de armament. Mai exact cele două Palate nu s-ar fi înţeles ce avioane să cumpere România pentru înlocuirea MIG-urilor.
Iniţial în cursă au intrat cinci avioane. Deşi un anunţ oficial nu a fost făcut, alegerea se va face între americanul F16 şi suedezul Gripen. După summit-ul NATO de la Bucureşti şeful statului a atras atenţia asupra nevoii ca armata să înlocuiască repede bătrânele MIG-uri.
Ca preţ F16 este mai bun. Costă cu 20 de milioane de euro mai puţin decât Gripen. Însă avionul american are dezavantajul că este bătrân şi va ieşi din producţie în curând.
?Nu trebuie să ne punem iarăşi în postura să luăm echpamente folosite, care au o durată de viaţă scurtă şi peste câţiva ani ne punem problema să cumpărăm din nou altele.? a declarat însă premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Pe de altă parte, europeanul Gripen este cât se poate de nou. Ceea ce nu e, neapărat, un avantaj. Avionul n-a luptat cu adevărat niciodată.
Alegerea este, cu siguranţă, grea. Opoziţia a lansat o ipoteză. Potrivit liderului social democrat, Mircea Geoană, asistăm, în acest moment, la o competiţie pentru comisioane între cele două palate.
Banii sunt extrem de mulţi. Înlocuirea MiGurilor va costa, în total 10 miliarde de euro. Este cel mai mare contract din istoria Armatei Române.
Deşi mai este puţin până MIG-urile ies din uz, deocamdată nu se ştie de unde pot fi luaţi banii. La buget nu există, spune premierul. Însă şeful statului a descoperit, ieri, în şedinţa CSAT, că executivul nu duce lipsă de bani, ba chiar face risipă.
Observator