Surse guvernamentale afirmă că indemnizaţia acordată de la 1 ianuarie mamelor nu va depăşi trei salarii medii pe economie. Informaţia a fost indirect confirmată de ministrul Muncii, Marian Sârbu. Subiectul s-a discutat la şedinţa informală a executivului. Sârbu vrea să se mai consulte cu ministrul Finanţelor, în această seară, înainte de a lua decizia finală ce va fi prezentată în şedinţa de marţi a guvernului.
Mamele urmau să primească de la 1 ianuarie 2009, 85% din media veniturilor din ultimul an pentru creşterea copiilor. De cum s-a schimbat guvernul însă, s-a schimbat şi legea. Noul ministru al Muncii, Marian Sârbu, susţine acum că trebuie stabilită o sumă maximă deoarece unele mame au venituri foarte mari.
Decizia le va dezavantaja pe femeile care au locuri de muncă bine plătite. Acstea consideră că nu este corect, având în vedere faptul că ele plătescu un impozit mult mai amre la stat. Mamele cu salarii mai mici sunt însă de acord cu plafonarea indemnizaţiei.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Teodora Bertzi, crede că legea trebuie pusă în aplicare şi nu schimbată peste noapte.
În România, sunt voci care reclamă şi perioada mare de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. Spre exemplu, mămicile din Lituania, Spania şi Franţa primesc pentru creşterea copilului 100% din media veniturilor pe ultimele 3 luni. În Franţa mămicile pot primi maximum 2.682 de euro. Şi vecinii bulgari sunt darnici. Mămicile primesc pentru creşterea copilului 90% din media veniturilor pe un an.
Antena 3