Antena 3 CNN Actualitate Surse: Gorbunov nu este suspectul principal în cazul jafului armat de la Brasov

Surse: Gorbunov nu este suspectul principal în cazul jafului armat de la Brasov

4 minute de citit Publicat la 11:11 02 Feb 2009 Modificat la 11:11 02 Feb 2009
Surse: Gorbunov nu este suspectul principal în cazul jafului armat de la Brasov
Poliţiştii încearcă să stabilească o legătură între principalul suspect Serghei Gorbunov şi jaful armat de la casa de schimb valutar, iar de la Bucureşti, o comisie verifică modul în care au acţionat poliţiştii.
Surse din rândul anchetatorilor susţin ceea ce Victor Ciutacu anunţase deja încă de sâmbătă, şi anume că Serghei Gorbunov nu este principalul suspect în acest caz. Astfel, vinovatul se află încă în libertate.
Invitat în cadrul ediţiei speciale de sâmbătă a emisiunii Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea, redactorul şef al Jurnalului Naţional, Victor Ciutacu a lansat întocmai această ipoteză. Potrivit acestuia, portretul robot ar fi fost făcut după poza "clientului gata pregătit", Gorbunov.
Aceeaşi ipoteză a fost reiterată şi în ediţia specială "Sinteza Zilei" de duminică:
În prezent, alte 6-7 persoane sunt suspectate de poliţişti în acest caz.
Tot în acest caz, o comisie de la Bucureşti verifică modul în care au acţionat poliţiştii. Surse din rândul anchetatorilor spun că în dublul asasinat s-ar fi folosit două pistoale de calibrul 7,62, respectiv 5,62 milimetri. Cele mai cunoscute arme pentru acest calibru sunt pistolul rusesc TT şi Beretta.
Între timp, Paul Enache şi Nicu Dascălu, cei doi acuzaţi de patronul casei de schimb valutar ca ar fi comandat jaful, susţin că îl vor chema pe acesta din urmă în instanţă pentru a aduce probe.
Serghei Gorbunov a trăit cu acte false în Braşov, timp de opt luni. Cu un buletin fals şi, culmea, folosind numele unui cetăţean român fără cazier.
La sediul Poliţiei s-a întors pentru noi audieri şi Adrian Marius Berceanu. Omul de afaceri neagă în continuare orice legătură cu pistolarul din Braşov şi regretă că l-a cunoscut.
Poliţiştii care îi audiază pe Gorbunov şi pe Berceanu vor fi anchetaţi la rândul lor de o echipă a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Comisia de la Bucureşti, formată din poliţişti de la Investigaţii Criminale va analiza măsurile luate de poliţiştii locali în prinderea şi reţinerea lui Serghei Gorbunov. Şeful IGPR, chestorul Petre Tobă a fost şi el la Braşov pentru a urmări mersul anchetei.
Ancheta poliţiştilor este îngreunată de un alibi oferit lui Serghei Gorbunov de patronul unei firme de pază din oraş, antrenor de arte marţiale. Acesta susţine că moldoveanul era la antrenament în momentul în care s-a produs jaful.
Patronul casei de schimb valutar susţine că a primit mai multe ameninţări din partea unui consilier judeţean şi a unui luptător K1.
Era vorba de taxe de protecţie, iar jaful de la casa de schimb valutar ar fi fost comandat, susţine acesta.
Patronul casei de schimb povesteşte că, înainte de atac, a fost ameninţat în nenumărate rânduri de membrii lumii interlope, pentru că a refuzat să plătească taxă de protecţie. El crede că în spatele jafului s-ar afla două dintre personajele cunoscute ale Braşovului.
Luptătorul de K1 recunoaşte că l-a cunoscut pe Gorbunov. S-au întâlnit doar o dată, la un antrenament, susţine Dascălu, potrivit căruia Gorbunov se antrena la o altă sală de forţă. Şi chiar de la acea sală îi apare lui Gorbunov un alibi. Patronul unei firmei de securitate, care asigura printre altele şi paza centrului sportiv la care suspectul mergea chiar de câteva ori pe săptămână, susţine că acesta se afla acolo în momentul atacului de la casa de schimb.
În jocul acuzaţiilor apare şi numele consilierului judeţean Paul Enache. Acesta şi luptătorul Nicu Dascălu sunt asociaţi în două firme de protecţie şi pază, potrivit Registrului Comerţului. Dascălu recunoaşte însă doar una. Iar în declaraţia de avere a lui Enache, nicio referire la aşa ceva. Consilierul neagă, la rândul lui, orice implicare.
Una dintre victimele atacului, angajatul casei de schimb, a fost înmormântată, duminică, în Braşov.
Între timp, la Craiova se desfăşoară o altă anchetă care îl vizează pe procurorul de caz care nu a făcut recurs în cazul moldoveanului Gorbunov, în momentul în care judecătoarea Mariana Nicola a decis întreruperea pedepsei pe motive medicale.
În noapte de duminică spre luni, o comisie de la administraţia natională a penitenciarelor a ridicat mai multe dosare de la închisoarea unde a fost încarcerat Gorbunov.
Prima controversă în cazul Gorbunov este legată de data la care a fost dat în urmărire generală. Poliţiştii braşoveni dau vina pe cei de la Craiova pentru întârzierea cu care au fost înştiinţaţi despre dispariţia lui Serghei Gorbunov.
De partea cealaltă, reprezentanţii penitenciarului Craiova nu pot să precizeze cu exactitate nici numărul, nici data la care adresa a fost trimisă către penitenciarul Braşov.
A doua controversă este legată de decizia de a-l elibera din penitenciar pe Gorbunov pe motive medicale. Dacă magistraţii au luat decizia corectă sau nu, vor stabili anchetele Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Parchetului General.
Gorbunov a formulat două cereri de eliberare din penitenciar pe motive medicale. Prima a fost respinsă, iar a doua admisă câteva zile mai târziu. Ministerul Justiţiei cere şi cercetarea medicilor care au facut expertizele.
Corpul de control al ministrului Justiţiei va începe, luni, o anchetă la penitenciarul Dolj, pentru a stabili circumstanţele în care infractorul a fost pus în libertate.
Antena 3

×
TOP articole
x close