Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei care l-a lovit pe Cristian Boureanu era în legitimă apărare şi avea dreptul să o facă în baza legii 218 /2002 de funcţionare a Poliţiei Române, au declarat surse poliţieneşti, citate de Agerpres.
Potrivit surselor menţionate, poliţistul a reacţionat imediat după ce a fost lovit de Boureanu în zona inghinală.
"Poliţistul a ripostat când Boureanu l-a lovit în zona inghinală, instinctiv, ca să se apere. El nu mai ştia dacă mai dă sau nu mai dă Boureanu. Este o durere înfiorătoare când eşti lovit în acea zonă a corpului şi, vă daţi seama, colegul meu avea şi degetele fracturate de Boureanu în portiera maşinii. Reacţia a fost imediată, nu la mult timp după ce a primit lovitura şi nu se poate spune că a fost vreo răzbunare", au subliniat sursele citate.
Conform acestora, poliţistul poate folosi forţa pentru imobilizarea unui agresor şi în legitimă apărare poate face uz chiar de armamentul din dotare, aşa cum reiese din articolul 34 al legii.
Scandalul rutier în care a fost implicat fostul deputat Cristian Boureanu a avut loc în noaptea de joi spre vineri, când poliţiştii rutieri au oprit pentru un control de rutină maşina în care acesta era pasager, în zona dintre Ambasada Chinei şi Restaurantul Pescăruş.
În spaţiul public au circulat imagini din care ar rezulta că poliţistul rutier l-ar fi lovit pe Boureanu, după o altercaţie.
Sursele din Poliţie au precizat că Boureanu a început neprovocat să îi jignească şi să îi înjure pe poliţişti, iar în primă fază poliţistul care a făcut controlul a dat drumul maşinii pentru că actele şoferului erau în regulă, însă Boureanu a claxonat şi a continuat să profereze pe geam injurii, din mişcare.
Conform surselor, poliţistul a pornit girofarul şi a plecat în urmărirea maşinii în care se afla Boureanu, intenţionând să îl amendeze pe acesta pe legea 61. Maşina cu Boureanu a oprit din nou la Piaţa Charles du Gaulle, la semnalele poliţiştilor de acolo. Poliţistul venit din urmă i-a cerut atunci lui Boureanu să se legitimeze pentru a-l amenda pe legea 61, iar în momentul în care fostul parlamentar a deschis portiera, poliţistul a atins-o. "Nu pui mâna pe portiera mea, jegosule", i-ar fi spus Boureanu, potrivit relatării surselor menţionate, iar apoi a închis portiera şi i-a prins degetele poliţistului.
Atunci poliţistul i-ar fi cerut să coboare lui Boureanu, iar colegul acestuia a chemat încă un echipaj. Conform relatării surselor din Poliţie, şoferul lui Boureanu s-a retras şi a spus că nu vrea să asiste la aşa discuţii, iar apoi domnişoara cu care era fostul parlamentar a trecut din spate peste banchetă la volan şi a încercat să îl calmeze pe acesta, iar apoi a început să fie făcută filmarea difuzată în spaţiul public.
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis, sâmbătă dimineaţă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului deputat Cristian Boureanu în dosarul în care este acuzat de ultraj, după ce ar fi agresat, vineri, un poliţist rutier.
Decizia nu este definitivă.