Antena 3 CNN Actualitate Surpriza uriașă pe care a avut-o Raed Arafat în Palestina. Cine i-a spus "Bine ați venit!", în limba română

Surpriza uriașă pe care a avut-o Raed Arafat în Palestina. Cine i-a spus "Bine ați venit!", în limba română

3 minute de citit Publicat la 13:29 10 Noi 2017 Modificat la 13:29 10 Noi 2017
o_1buir07h11u2t1srr1jbo7o34ar8.jpg
foto: Agerpres

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctor Raed Arafat, însoţit de şeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Ţîrlea, au vizitat, joi seară şi vineri dimineaţă, două centre medicale din Ramallah, ai căror directori au studiat în România.

Delegaţia formată din oficiali români şi palestinieni a vizitat, joi seară, Istishari Arab Hospital din Ramallah, spital privat construit în urmă cu doi ani şi dedicat pacienţilor care beneficiază de asigurări private şi persoanelor din domeniul apărării.

Reprezentanţii spitalului au prezentat delegaţiei româno-palestiniene secţiile spitalului, inclusiv centrul de recoltare de sânge şi neonatologie, dar şi policlinica şi secţia de primiri urgenţe. Directorului unităţii medicale, cu circa 340 de paturi şi peste 400 de angajaţi, s-a declarat mândru să primească o astfel de vizită şi a mărturisit, în limba română, că a studiat în România în anii '80, dar s-a întors în Palestina pentru a profesa. La rândul său, dr. Raed Arafat s-a arătat impresionat de dotările Istishari Arab Hospital.

Vineri dimineaţă, delegaţia română însoţită de ministrul Sănătăţii din Palestina, doctor Jawad Awaad, şi de alţi oficiali s-a deplasat la Palestine Medical Center, principalul spital de stat din Ramallah, care este de fapt un centru medical de mari dimensiuni, ce cuprinde cinci spitale cu diferite specializări. Şi directorul acestei instituţii a declarat, tot în limba română, că a studiat în România şi a ales să profeseze în Palestina. De asemenea, acesta a precizat că unul dintre cei şase medici din Palestina instruiţi în România, la Târgu Mureş, timp de şase luni în medicina de urgenţă conduce în prezent departamentul de urgenţe al spitalului din Ramallah.

Delegaţia româno-palestiniană a vizitat mai multe secţii ale complexului medical din cadrul căruia cel mai nou spital a fost construit în urmă cu şapte ani, iar cel mai vechi a fost ridicat în anii '50. Aici sunt tratate de la urgenţe medicale la nou-născuţi şi traume, până la transplanturi renale şi intervenţii chirurgicale de scolioză. De asemenea, se realizează intervenţii chirurgicale cardiace pediatrice, la copii de la o zi până la 10 ani.

''Noi suntem mereu în urgenţă'', a subliniat ministrul Sănătăţii din Palestina, în cadrul întrevederii dintre delegaţia româno-palestiniană şi conducerea complexului medical. În acest context, ministrul a considerat oportună găsirea unor modalităţi de colaborare în vederea specializării medicilor în medicina de urgenţă pe baza experienţei personalului medical din România. Iniţiativa a fost susţinută de directorul complexului medical din Ramallah care a precizat că, după părerea sa, "departamentul de urgenţă este faţa spitalului, iar dacă acesta e foarte bun înseamnă că spitalul este foarte bun''. Astfel, ambele părţi şi-au manifestat disponibilitatea pentru organizarea de cursuri de scurtă durată (între una şi trei luni) de instruire în medicina de urgenţă pentru medici din Palestina, conduse de specialişti români, în viitorul apropiat urmând să fie încheiată o astfel de colaborare.

Totodată s-a discutat despre încheierea unui parteneriat şi pentru un program de training al medicilor palestinieni de către specialişti români în domeniul transplantului parţial şi total de ficat în condiţiile în care există multe solicitări în acest sens şi există şi donatori, în special în contextul în care donarea de organe începe să fie sprijinită şi din punct de vedere religios. În plus, partea palestiniană s-a arătat interesată şi de colaborarea cu medici români în domeniul oncologiei, cancerul fiind o problemă din ce în ce mai apăsătoare în Palestina.

Vizitele au avut loc cu ocazia desfăşurării celui de-al doilea Congres medical internaţional palestiniano-român organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România (AMFPR) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Palestina, Ambasada Statului Palestina şi Departamentul de Situaţii de Urgenţă (DSU) din România, sub egida preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

La congresul medical care se desfăşoară joi şi vineri în sala Asociaţiei Semiluna Roşie din Al-Bireh participă peste circa două sute de medici din România şi Palestina de diferite specialităţi, alături de oficialităţi române şi palestiniene.

Primul Congres medical palestiniano-român cu participare internaţională organizat de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România a avut loc în Bucureşti, între 9 şi 11 aprilie 2014.

×
Etichete: Raed Arafat
x close