Antena 3 CNN Actualitate Super Luna în imagini: Cum s-a văzut ineditul fenomen astronomic

Super Luna în imagini: Cum s-a văzut ineditul fenomen astronomic

1 minut de citit Publicat la 19:02 20 Mar 2011 Modificat la 19:02 20 Mar 2011
Super Luna în imagini: Cum s-a văzut ineditul fenomen astronomic
Foto: Agerpres/ Mediafax
În noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc un fenomen astronomic important: perigeul, sau Super Luna, cum au numit-o unii. Satelitul natural al Pământului s-a apropiat de Terra cu apoximativ 30.000 de km faţă de distanţa obişnuită. Din păcate luna nu a putut fi observată de pe teritoriul României din cauza cerului înnorat. Oricum, diferenţa s-ar fi văzut doar cu ajutorul unui telescop.

La ora 20.10, pe teritoriul României, luna a fost cu 15% mai mare şi cu 30% mai luminoasă. Satelitul natural al pământului, nu a mai fost atât de aproape de terra de 19 ani. S-a întâmplat pentru că orbita lunii descrie un oval, nu un cerc.

Super Luna, prilej de teorii apocaliptice


Specialiştii numesc fenomenul perigeu. Astrologii, Super Lună. Şi asta pentru mulţi cred că o astfel de apropiere a astrului poate fi un pericol pentru Terra. De-a lungul timpului, tot felul de teorii au leagat dezastre naturale de fenomen.

În 2005, în Indonezia, tsunamiul care a ucis câteva sute de oameni a avut loc cu doar două săptămâni înaintea apropierii lunii de pământ. Iar acum, internetul s-a încins. Dezastrul din Japonia e pus tot pe seama perigeului lunar.



Perigeul lunar, un fenomen absolut normal

Însă, spun specialiştii, nu e nici prima, nici ultima dată când vom trăi să vedem luna mai aproape de Pământ. Deci e un fenomen absolut normal. Iar studiile efectuate pînă acum n-au demonstrat nicio legătură cu dezastrele.

Singurele influenţe dovedite ştiinţific sunt cele meteorologice. Mareele spre exemplu, sunt mai înalte.

Aseară, luna a trecut la 356.578 de kilometri de Pămant. În mod normal, distanta medie a Lunii faţă de planeta noastra este de aproximativ 384.400 kilometri.
 

×
x close