Antena 3 CNN Actualitate Suntem membri UE, dar nu ne putem angaja în statele comunitare! Vezi ţările care impun restricţii românilor

Suntem membri UE, dar nu ne putem angaja în statele comunitare! Vezi ţările care impun restricţii românilor

1 minut de citit Publicat la 07:44 24 Noi 2011 Modificat la 07:44 24 Noi 2011
Suntem membri UE, dar nu ne putem angaja în statele comunitare! Vezi ţările care impun restricţii românilor
Foto: iopener.com
Suntem membri ai Uniunii Europene de 5 ani dar încă avem probleme de angajare în statele comunitare. Chiar dacă libera circulaţie este un drept fundamental. Cu toate acestea, unele ţări au prelungit restrictiile impuse românilor până în 2016.

Marea Britanie şi Olanda au prelungit recent restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Aşa că cei care vor să muncească acolo mai au de aşteptat până la sfârşitul lui 2013. Motivul? Migraţia trebuie ţinută din scurt, pentru a proteja piaţa muncii din cele două ţări, spun oficialii.

Şi nu sunt singurele. Alte 8 state membre ale Uniunii Europene încă mai aplică restricţii românilor. Printre ele se numara Austria, Belgia, Franţa şi Germania. Conaţionalii nostri trebuie să deţină neapărat permis de muncă. Pe care îl obţin doar dacă au semnat deja un contract cu un angajator. Sunt ţari care au facilitat accesul românilor doar pe anumite sectoare.

Autorităţile din Luxemburg au văzut la ce sunt buni românii şi le-au dat VERDE în agricultura, viticultură şi domeniul hotelier. Şi în Italia românii au făcut performanţă în agricultură. Au fost la fel de căutaţi pentru munci în domenii precum constructii, inginerie, management, asistenţă medicală, dar şi îngrijire la domiciliu.

Tolerantă cu românii a fost şi Spania. Dacă în primul an de după aderare, românii s-au simţit ca la ei acasă în Madrid sau Barcelona, criza i-a făcut pe iberici să reintroducă restricţiile de muncă. Şomajul a fost principala cauză: aproximativ 20 la sută dintre spanioli nu au un loc de muncă. Şi românii ce să mai facă în aceste condiţii?

Greu de ajuns este însă în Elveţia şi Norvegia. Ţări din afara Uniunii. Guvernele acestora nu vor români la muncă aşa că au stabilit nişte condiţii greu de atins. Dacă vrei să stai mai mult de trei luni ai nevoie de permis de şedere. Iar în cazul în care vrei să te angajezi, chiar şi pe o perioadă mai mică de trei luni, ai nevoie de un permis de muncă.
 


RESTRICŢII NOI PE PIAŢA MUNCII PENTRU ROMÂNI

- Marea Britanie
- Olanda

PERMIS DE MUNCĂ OBLIGATORIU

-Austria
-Belgia
-Franţa
-Germania
-Malta
-Italia
-Luxemburg
-Irlanda

SPANIA A IMPUS RESTRICŢII


- accesul românilor a fost limitat de la 1 august
- cauza: şomajul ridicat
- decizie temporară a Guvernului de la Madrid

RESTRICŢIE ÎN ŢĂRI NON-UE

- permis de şedere pentru mai mult de 3 luni
- permis de muncă încă din prima lună
- control al condiţiilor de salarizare şi muncă




×
Etichete: piata muncii
x close