Antena 3 CNN Actualitate Suntem ameninţaţi de un cutremur devastator?

Suntem ameninţaţi de un cutremur devastator?

Suntem ameninţaţi de un cutremur devastator?
16 Mar 2007   •   22:53

Cutremurele devastatoare pot fi prevestite de seismele mici, pe care lumea nu le percepe dar care sunt înregistrate de aparate. Cel puţin aşa susţin cercetătorii de la Universitatea Stanford. Specialiştii români îi contrazic pe americani şi spun că, dacă ar fi atât de simplu, toată lumea ar putea prevesti cutremurele. Semnele prevestitoare - spun specialiştii americani şi japonezi - sunt cunoscute sub numele de seisme cu frecvenţă joasă, sub 2 grade pe scara Richter.

În fiecare zi, în România au loc între 5 şi 7 asemenea cutremure. Cercetătorii de la Stanford, după ce au observat câţiva ani plăcile tectonice din Asia, cred că mişcările sunt semn că se apropie un cutremur devastator. Specialiştii români sunt ceva mai reţinuţi. ?Sunt pur şi simplu speculaţii teoretice?, susţine Gheorghe Mărmureanu, director la Institutul de Fizică a Pământului.

Mai mult, spun ei, condiţiile din zona noastră sunt diferite de cele din Asia. Acolo, cutremurele se produc după ce plăcile tectonice intră una sub alta. ?Vrancea este un sistem de acumulare. Marile cutremure se petrec când se acumulează o mare cantitate de energie?. Dacă se verifică, teoria lansată de americani poate salva mii de vieţi. Şi tot în această eventualitate, ar fi cazul ca noi, locuitorii unei ţări care are în fiecare zi 5-7 astfel de cutremure prevestitoare, să ne întrebăm: ce prevestesc micile noastre seisme? Să ne aşteptăm la un cutremur devastator?

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close