Ajutorul a venit din aer pentru doi marinari sârbi care au refuzat să-şi părăsească barjele prinse de gheaţă în mijlocul Dunării. Un elicopter militar a ajuns până la ei. De aproape o săptămână, oamenii nu mai aveau nici provizii, nici combustibil.
Pentru marinarii sârbi, elicopterul Armatei a adus mai mult decât provizii. A adus speranţă. De aproape o săptămână, şlepul sub pavilion sârbesc pluteşte în derivă pe Dunăre. Alte zeci de nave sunt în pericol.
La Brăila, Dunărea îngheţată a imobilizat două şlepuri cu îngrăşăminte chimice. De teamă să nu se repete istoria din Călăraşi, unde un vas s-a scufundat, s-a ordonat descărcarea şlepurilor.
În lupta cu sloiurile, avem, din fericire, un nou aliat. Vremea puţin mai caldă, care a ajutat spărgătoarele.
Alertă e şi pe malul bulgăresc al Dunării. Vecinii de la sud îşi amintesc că, în urmă cu 27 de ani, podul de gheaţă a fost la fel de mare. Atunci, armata l-a bombardat.
Prognozele hidrologilor arată că majoritatea debitelor de pe râurile din ţară vor creştere uşor, în următoarele 24 de ore. Alarmante sunt însă dopurile de gheaţă care ar putea provoca ieşirea apelor din matcă, mai ales în sudul, sud-vestul şi sud-estul ţării. Cu alte cuvinte, pericol de inundaţii.