”Am observat un comportament agresiv, acţiuni agresive împotriva vecinilor, Ucraina, Georgia, dar şi atacuri cibernetice, hibrid, otrăviri, inclusiv împotriva aliaților. Acest lucru a dus la regândirea relației dintre NATO şi Rusia, iar această relaţie se află în cel mai rău punct de la sfârșitul Războiului Rece.
Dar NATO, se adaptează, NATO răspunde. Am implementat deja cea mai mare întărire a apărării noastre comune, cu o pregătire mai bună, cu mobilizarea unor grupuri de luptă pe flancul estic al Alianţei şi cu o creştere a finanţării pentru apărare în fiecare an începând cu 2014”, a declarat Secretarul General al NATO, la începutul Summitului de la Bruxelles.
Klaus Iohannis a ajuns la Summitul Alianței Nord-Atlantice
Klaus Iohannis a ajuns la Summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Summitul este primul la care participă Joe Biden, cu doar câteva zile înainte de întâlnirea cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.
Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esențiale a relației transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliat.
În cadrul dezbaterilor, liderii vor mai aborda teme actuale precum provocările de securitate din spațiul euroatlantic, terorismul, amenințările cibernetice și cele generate de tehnologiile disruptive și vor stabili acțiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările și amenințările de acest tip la adresa securității euroatlantice.
Președintele României va reafirma susținerea țării noastre pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidențiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizații, precum și complementaritatea dintre NATO și Uniunea Europeană. În egală măsură, Președintele Klaus Iohannis se va referi la importanța aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.