La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, diagnosticat recent cu zona zoster.
Reuniunea la vârf a summitului Bucureşti 9 va aborda subiecte extrem de importante despre consolidarea securităţii pe Flancul Estic.
Radu Tudor, acreditat la NATO, analist militar și jurnalist Antena 3, întrebat care ar fi deciziile ce ar putea fi luate astăzi în cadrul summit-ului B9, acesta a răspuns:
”Ar fi o voce unitară pe flancul de est al NATO, care să ceară tuturor aliaților ca la summit-ul NATO de la Madrid să fie luată decizia extinderii prezenței militare aliate pe teritoriul țărilor noastre, țări care sunt expuse în prima linie a agresiunii Rusiei în bazinul Mării Negre, în Ucraina și în alte locuri.
Din păcate, ceea ce vedem acum nu reprezintă o dezescaladare, ci mai degrabă un război de uzură, un război pe termen lung. Și noi trebuie să fim pregătiți. Vrem mai multe trupe NATO pe teritoriul României și pe teritoriul celorlalte țări din flancul estic.
Și în al doilea rând, vrem să ne asigurăm că în noul concept strategic, Rusia este definită negru pe alb ca fiind o amenințare la adresa securității europene, generatoare de mari îngrijorări și de aici să rezulte o postură de apărare și de descurajare a NATO fără precedent în istoria sa”, a declarat Radu Tudor.
Acesta a vorbit apoi și despre blocajul economic din Ucraina, din cauza blocajului cerealelor, care sunt furate de către ruși.
”Pentru prima oară de când particip la reuniuni sau summit-uri NATO, din 1994, nu am mai văzut o mobilizare internațional atât de serioasă. La summit vor fi prezenți și non-aliați, parteneri strategici, care reprezintă componenta de cooperare extinsă a NATO pe plan mondial.
Vor fi acolo Japonia, Coreea de Sud, Australia și este clar că această uriașă comunitate a democrațiilor împărtășește toate valorile NATO, împărtășește îngrijorările de securitate generată de o Rusie agresivă și războinică și, în egală măsură, este preocupată ca Rusia să poată fi învinsă în Ucraina, să fie eliberat acest teritoriu și Ucraina să nu se prăbușească din punct de vedere militar și economic.
Da, se discută toate componentele de ajutorare militară, economică și umanitară, pentru că o eventuală prăbușire a Ucrainei ar putea să însemne un dezastru pentru tot continentul european”, a explicat Radu Tudor la Antena 3.