Antena 3 CNN Actualitate Summitul B9. Contraamiral Constantin Ciorobea: "Controlul total al Odesei va bloca economic Ucraina, această ţară devenind fără ieșire la mare"

Summitul B9. Contraamiral Constantin Ciorobea: "Controlul total al Odesei va bloca economic Ucraina, această ţară devenind fără ieșire la mare"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 14:36 10 Iun 2022 Modificat la 14:36 10 Iun 2022
b9
Summitul B9. Contraamiral Constantin Ciorobea: "Controlul total al Odesei va bloca economic Ucraina, această ţară devenind fără ieșire la mare" Sursa foto: Antena 3

La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, diagnosticat recent cu zona zoster. 

Reuniunea la vârf a summitului Bucureşti 9 va aborda subiecte extrem de importante despre consolidarea securităţii pe Flancul Estic. 

Un subiect important abordat la summit este consolidarea securităţii în Marea Neagră, care este o resursă foarte importantă pentru țările care au deschidere la ea, din punct de vedere economic, în primul rând, dar și militar.

Practic, 90% porturile ucrainene care au deschidere la Marea Azov, pe de o parte, dar și la Marea Neagră, sunt sub controlul rușilor. Odesa este singurul punct care mai rezistă. 

Întrebat ce reprezintă pentru Vladimir Putin acest acces la Marea Neagră, dacă va câştiga şi Odesa, contraamiralul Constantin Ciorobea a răspuns:

"Să vedem un pic situația geostrategică a Mării Negre, pentru că cine deține peninsula Crimeea, gurile Dunării și strâmtoarea Bosfor are controlul total al zonei extinse al Mării Negre. 

În acest moment, avem Peninsula Crimeea sub control Federației Ruse. Ocuparea Odesei și ajungerea inevitabilă, după ce va ocupa Odesa la gurile Dunării, practic face ca Federația Rusă să controleze două din obiectivele strategice ale Mării Negre, putându-și exercita din această poziție proiecția puterii în jurul Mării Negre. 

De pe de altă parte, controlul total al Odesei și al ieșirii Ucrainei la Marea Neagră va bloca practic din punct de vedere economic Ucraina, această ţară devenind fără ieșire la mare, un stat închis, blocat.

Dacă analizăm și evoluția viitoare, adică controlul și al gurilor Dunării sau cel puțin al brațului Chilia de către Federația Rusă, practic Ucraina nu mai are ieșire decât cumva, prin intermediar, la mare, nici măcar la fluviu, Dunărea nu va mai avea acces, va fi o lovitură puternică din punct de vedere economic pentru Ucraina", a spus Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă, vineri, la Antena 3.

Întrebat ce înseamnă consolidarea securității în Marea Neagră, prin prisma NATO, dacă înseamnă mai multe trupe aduse în România, la țărmul Mării Negre, specialistul a spus:

"Probabil, în primul rând vor fi forțe de-a lungul graniței cu Federația Rusă. Adică sper că se va aborda în mod echilibrat și simetric consolidarea NATO la flancul estic, adică începând cu Marea Baltică până la Marea Neagră. 

Pe de altă parte, accesul forțelor NATO în Marea Neagră este destul de complicat și poate că ar fi momentul să se pună în discuție inclusiv convenția de la Montreux, pentru că ea a fost făcută într-o perioadă în care aveam Uniunea Sovietică semnatar. 

Vorbeam despre Liga Națiunilor și între timp avem Organizația Națiunilor Unite, adică practic cred că ar trebui să se pună în discuție și situația convenției de la Motreux, mai ales în condițiile în care conflictul acesta și războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei au subliniat faptul că este cazul, în condițiile în care Rusia poate să transporte armament și muniție și sprijină forțele din Marea Mediterană folosind nave civile. În schimb, statele NATO nu pot veni în Marea Neagră ca să asigure libertatea de navigație împotriva minelor care au fost semnalate în Marea Neagră. 

Deci trebuie pusă în discuție și să sperăm că în primul rând vom avea o poziție echilibrată și simetrică de-a lungul întregului flanc estic, pentru că acum avem și rezerve de gaz care trebuie exploatate, adică avem o combinație între nevoia de securitate în flancul estic și schimbarea poziției NATO vizavi de Federația Rusă pentru a încuraja investițiile în această zonă, în condițiile în care chiar avem resursele acestea de gaz care sunt indispensabile pentru întreaga Europă în acest moment. 

Deci nevoia de securitate a regiunii este tot mai mare și NATO trebuie, în acest nou concept strategic care va fi dezbătut și elaborat la Madrid, să acopere toate aceste aspecte", a explicat Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă, vineri, la Antena 3.

×
x close