Antena 3 CNN Actualitate Subiectiv: Top cinci erori ale instanţei în decizia din dosarul Telepatia

Subiectiv: Top cinci erori ale instanţei în decizia din dosarul Telepatia

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 21:39 17 Oct 2014 Modificat la 21:39 17 Oct 2014
telepatia.jpg
Foto: lowcostlegal.com
Instanţa a comis un număr prea mare de erori economice - financiare, contabile sau fiscale în dosarul Telepatia. Erorile instanţei în Decizia 888/A/2014 au fost prezentate vineri, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
 
Eroarea 1. Instanţa, la pagina 69 a deciziei, explică pe larg dublarea de active.   
Autorii materialelor care au stat la baza deciziei de condamnare nu au detectat o eroare fundamentală, şi anume înregistrarea în evidenţele contabile ale ICA a activelor terenuri şi clădiri de două ori:
 · o dată ca imobilizări corporale (în contul 211 terenuri şi 212 clădiri);
 · şi o dată ca imobilizări financiare (înregistrate la data aportului dreptului de folosinţă al ICA SA schimbat cu acţiuni la Bioprod SA, cu înregistrarea pasivului în alte rezerve), în contul 262 Titluri de participare, cu consecinţa existenţei unei dublări ca eroare fundamentală în calculul valorii la momentul privatizării SC ICA SA, prin licitaţie de acţiuni a ADS, eroare care s-a transmis şi în actele de urmărire penală.  
 
Eroarea 2. Eroarea contabilă a dublării de active nedetectată a dus la construirea unui prejudiciu nereal şi a condus la erori de judecată bazate pe ipoteze de lucru greşite, pentru care s-au cerut evaluări greşite activelor ICA SA.   
 
Eroarea 3. SC ICA SA la data privatizării nu mai deţinea terenuri şi clădiri în patrimoniu, ci acţiuni.   
 
Eroarea 4. Furt, nu eroare judiciară. O clădire care nu a aparţinut niciodată ICA SA, cu valoare de piaţă în 2008 de 18 milioane euro, a fost confiscată de la proprietarul Grivco pentru acţiunea de privatizare a ICA SA, tranzacţia pentru dreptul de folosinţă a terenului, autorizarea construcţiei, construirea ei, vânzarea ei fiind prescrise penal.
 
Eroare 5. Eroare financiară. Cel mai important aspect este cel legat de declarare a dividendelor la valoare istorică. Din punct de vedere al Legii contabilităţii, Codului Fiscal şi a art 66 alin (1) din Legea 31/1990 este o anomalie ca Grivco SA să plăteacă dividende pentru activitate cu TVA, pentru a satisface un creditor. 

×
x close