SUA vor numi un ambasador la Bucureşti în 2014, a spus duminică, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, într-o emisiune televizată.
Întrebat dacă, realist vorbind, crede că va fi numit un ambasador SUA la Bucureşti în 2014, având în vedere durata acestui proces de numire, Gitenstien a răspuns : " Da. Da, cred că va fi numit cineva în 2014. Cu siguranţă".
"Cred că e posibil să aleagă pe cineva, dar va dura mai mult să obţină aprobarea Senatului. Depinde cine e acea persoană, depinde de istoricul său. (...) Cred că ar fi mai uşor de confirmat un diplomat de carieră, decât un politician, dar e posibil să confirme un candidat ales din motive politice, cineva ca mine, de exemplu, dar depinde de persoana respectivă", a adăugat Gitenstein, conform Mediafax.
El a precizat că împărtăşeşte frustrarea cauzată de faptul că SUA nu au numit încă un ambasador şi că este şi el foarte nerăbdător să fie numit unul.
"Cred că e păcat că n-avem un ambasador aici şi, recunosc, e stânjenitor pentru mine că nu avem un ambasador. A trecut prea mult timp. Sunt perfect de acord", a spus Gitenstein.
El a precizat că SUA are la Bucureşti un însărcinat cu afaceri, Duane Butcher, care se descurcă excelent, apreciind că relaţiile bilaterale nu au fost afectate de lipsa unui ambasador.
"Dar avem un foarte eficient însărcinat cu afaceri, Duane Butcher. El se descurcă excelent. Discutaţi cu oricare dintre liderii de aici, care au avut de-a face cu Duane şi veţi vedea că sunt mulţumiţi, aşa că, în acest sens, relaţiile bilaterale n-au fost deloc afectate. Prim-ministrul Ponta s-a întâlnit în SUA cu vicepreşedintele Biden, în perioada în care Duane Butcher era însărcinat cu afaceri, dumnealui fiind responsabil de organizarea acestei întâlniri", a spus Gitenstein.
El a spus că guvernul american trebuie să facă în primă fază o selecţie a candidaţilor pentru funcţia de ambasador, lucru care încă nu s-a întâmplat.
"Este un proces majoritar disfuncţional. N-are nicio legătură cu România, noi procedăm aşa de vreo 30-40 de ani...(...) Este un proces extrem de frustrant. Dar, în primă fază, guvernul şi preşedintele trebuie să facă o selecţie, iar ei încă n-au făcut una. Nici măcar n-au iniţiat procesul complicat pentru obţinerea aprobării. Este foarte frustrant pentru mine să asist la asta. Nu ştiu care e problema", a comentat Gitenstein.
El a menţionat că a purtat unele discuţii cu potenţiali candidaţi pentru această poziţie.
"În câteva cazuri, am crezut că suntem foarte aproape, dar, din diverse motive, n-a ieşit nimic. Cred că acum va deveni chiar mai dificil, din cauza crizei ucrainene, fiindcă misiunea de ambasador american în România va fi şi mai dificilă", a mai spus Gitenstein.