Acestea au fost trimise prin serverul unui american stabilit de curând la Bucureşti. Acesta spune, însă, că nu are nimic de-a face cu falsele ameninţări teroriste. El adaugă că s-a mutat în România nu ca să fugă de autorităţile americane ci pentru că, aici, se trăieşte mai intens şi... mai ieftin.
Acum câteva zile, peste o mie de şcoli din Los Angeles au rămas închise din cauza unor mesaje electronice care ameninţau cu atentate cu bombă. Mesaje similare s-au primit la New York, unde nu au fost considerate credibile, iar mai târziu şi în alte oraşe.
În California, însă, după masacrul de la San Bernardino, autorităţile nu au vrut să rişte iar elevii au avut o zi de vacanţă neprogramată. Între timp, FBI a ajuns la concluzia că ameninţările erau, într-adevăr, false. A mers pe urma lor şi a ajuns la Bucureşti. Aici locuieşte Vincent Canfield, un american de 21 de ani care s-a lăsat de studii pentru a-şi deschide o afacere pe internet.
Canfield a creat, pe un server din Germania, un serviciu de mesagerie electronică pe care l-a botezat cu un cuvânt obscen. Mai puţin cunoscut, serviciul are, totuşi, 60.000 de abonaţi în toată lumea. Între ei, şi autorul falselor mesaje de ameninţare.
Canfield spune că a primit două citaţii de la anchetatorii americani iar la una a şi răspuns, furnizând informaţiile cerute.
Chiar dacă, la prima vedere, Canfield nu pare un terorist, unele din acţiunile sale dau de gândit. Astfel, el le-a trimis reporterilor o poză în care are în mână două puşti. Şi, întâmplător sau nu, a angajat-o pe avocata care l-a apărat pe Edward Snowden. Cât despre mutarea în România, tânărul o explică, pe blog, prin faptul că accesul la internet este foarte rapid, Bucureşti este un oraş "mare şi frumos" iar viaţa este "extrem de ieftină".