SUA recomandă României reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, creşterea calităţii serviciilor oferite acestora şi construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor repatriate.
Recomandările şi alte observaţii pe acest subiect sunt cuprinse în Raportul privind traficul de persoane pe 2012, dat publicităţii de Departamentul de Stat al SUA.
"Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane; totuşi, Guvernul depune eforturi semnificative în acest sens", se spune în raport, precizându-se că, în perioada de referinţă, autorităţile române şi-au intensificat substanţial eforturile de aplicare a legii.
Numărul de urmăriri în justiţie şi condamnări pentru trafic de persoane a crescut semnificativ, iar autorităţile au continuat să condamne o mare parte a infractorilor la închisoare, se arată în raport, potrivit
Mediafax.
Însă, "
pentru al patrulea an consecutiv, Guvernul nu a acordat fonduri ONG-urilor care oferă asistenţă victimelor traficului de persoane şi nu a asigurat în Bucureşti adăposturi destinate în exclusivitate adulţilor şi copiilor victime ale traficului de persoane".
Astfel, printre recomandările pentru România cuprinse în raport se regăsesc: reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care oferă diferite servicii victimelor, creşterea calităţii serviciilor oferite victimelor, asigurarea unei îngijiri substanţiale prin consiliere psihologică, reabilitare şi alte activităţi de asistenţă a victimelor, construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor traficului de persoane repatriate, eliminarea restricţiilor de mişcare impuse victimelor pe perioada plasării în centrele finanţate de guvern în cazul în care ele nu vizează siguranţa victimelor.
României îi mai este recomandat să ia în considerare acordarea dreptului de muncă străinilor care au fost victime ale traficului de persoane pe perioada permiselor de şedere temporară şi să înfiinţeze o funcţie de raportor la nivel naţional care să asigure evaluări independente periodice ale politicilor naţionale în acest domeniu.
România interzice orice forma de trafic de fiinţe umane prin Legea nr. 678/2001, care prevede pedepse cu închisoarea între trei şi 15 ani pentru cei găsiţi vinovaţi de această infracţiune.
În 2012, autorităţile române au identificat 1.041 de victime ale traficului de fiinţe umane, comparativ cu cele 1.043 victime identificate în 2011. Dintre acestea, 492 de persoane au fost traficate pe teritoriul ţării. Aproximativ jumătate din numărul total de victime - 526 de persoane - au fost traficate în scopul exploatării sexuale, în timp ce 410 persoane au fost traficate în scop de muncă forţată.
Alte victime au fost forţate să cerşească, să fure sau să participe la realizarea de materiale pornografice. Numarul de copii victime ale traficului de persoane a crescut de la 319, în 2011, la 370, anul trecut.