Mohammad Munaf, în vârstă de 53 de ani, de origine irakiană, a fost ghidul celor trei ziarişti în Irak şi a fost ostatic, alături de ei, timp de 55 de zile, în 2005. La eliberarea acestora, el a fost reţinut de forţele americane, fiind bănuit de implicare în răpire.
Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte, el urmează să fie spânzurat în momentul în care va fi predat de armata americană autorităţilor irakiene. După pronunţarea sentinţei în Irak, Munaf sesizase justiţia americană, apreciind că nu a avut dreptul la un proces echitabil în Irak.
Doi dintre cei trei judecători americani de la Curtea de Apel din Washington au confirmat decizia primei instanţe, conform căreia
justiţia americană nu are dreptul sã judece cazul lui Munaf, aflat în custodia unei forţe internaţionale şi condamnat de un stat suveran. Cel de-al treilea judecător a apreciat că solicitarea unui cetăţean american, care se află sub controlul militarilor americani, trebuie acceptată formal, dar nu poate fi judecată pe fond în măsura în care Munaf contestă o detenţie justificată de către un tribunal străin. Subliniind lipsa de claritate a jurisprudenþei Curţii Supreme pentru astfel de situaţii, cei trei judecători au sugerat celei mai înalte instanţe americane să se sesizeze în acest caz. Curtea Supremă a refuzat să intervină de urgenţă în noiembrie, dar ar putea accepta să examineze un eventual nou recurs.
Aziz Huq, avocat la Centrul Brennan pentru Justiţie al Universităţii New York, a declarat că apărarea va formula apel, deoarece opinia judecătorilor ?ţipă după o revizuire a Curţii Supreme?, bazându-se pe jurisprudenţa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. ?Câtă vreme eşti un cetăţean american şi eşti deţinut de o entitate americană, trebuie să ai posibilitatea ca dosarul tău să fie audiat?, a declarat Huq, citat de Mediafax.
Antena3.ro