Antena 3 CNN Actualitate SUA au aprobat vânzarea rachetelor AIM-120 către România. Acestea sunt compatibile cu avioanele F-16 și F-35

SUA au aprobat vânzarea rachetelor AIM-120 către România. Acestea sunt compatibile cu avioanele F-16 și F-35

rachete sua
O aeronavă F-16C Fighting Falcon al 85th Test Evaluation Squadron lansează o rachetă AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, sau AMRAAM, deasupra poligonului de testare de lângă baza Eglin Air Force. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Joshua Hoskins)
de R.K.    |    22 Aug 2024   •   16:30

Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor.

Această vânzare contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar și cu alte aeronave NATO și americane, inclusiv avioanele F-35.

Ambasadorul SUA în România Kathleen Kavalec a felicitat România pentru această achiziție importantă, despre care a menționat că va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune. Referindu-se la vizita recentă la Baza 86 Aeriană de la Borcea, ambasadorul SUA a declarat: „Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare.”

Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională.

Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km.

De precizat că recent, americanii au anunțat că un avion de tip F-15C Eagle a bătut recordul de distanță a unei ținte lovite cu o rachetă de tip AIM-120.

Rachetele pot fi integrate pe o varietate mare de avioane de luptă și vor fi configurate special pentru avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

 

×
Subiecte în articol: rachete avioane f16 avioane f35 SUA România
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close