Antena 3 CNN Actualitate SUA aprobă vânzarea de sisteme radar aeriene Sentinel către România: „Vor proteja mai bine teritoriul şi cetăţenii”

SUA aprobă vânzarea de sisteme radar aeriene Sentinel către România: „Vor proteja mai bine teritoriul şi cetăţenii”

sisteme aeriene sentinel
România va cumpăra din Statele Unite patru sisteme radar Sentinel / sursă foto: usembassy.gov.ro
de Roxana Mihăiescu    |    07 Oct 2024   •   23:28

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, potrivit Agerpres. „Radarele vor contribui la îmbunătăţirea supravegherii spaţiului aerian, în special împotriva ameninţărilor reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare şi amprente radar reduse”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

„Guvernul României a solicitat achiziţionarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1. Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene şi va spori semnificativ capacitatea României de descurajare şi apărare împotriva potenţialelor ameninţări”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ambasada SUA.

Sursa citată precizează că primele două sisteme, cu o valoare totală iniţială de aproximativ 90 de milioane de dolari, vor fi finanţate în principal prin intermediul granturilor din fondul pentru Finanţare Militară Externă (Foreign Military Financing) al Departamentului de Stat al SUA.

„Achiziţionarea de către România a sistemului radar Sentinel evidenţiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securităţii dintre cele două ţări.

Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potenţialele ameninţări la adresa oraşelor şi infrastructurii critice din România şi vor proteja mai bine teritoriul şi cetăţenii României. Achiziţia Sentinel îmbunătăţeşte securitatea României, aliatul nostru NATO şi o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, a declarat ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, citată în comunicat.

Ministerul Apărării Naţionale a salutat notificarea Congresului SUA transmisă de către Departamentul de Stat cu privire la achiziţionarea de către România a unor sisteme radar AN/MPQ-64 F1 Sentinel.

„Programul de achiziţie include un număr de până la patru radare AN/MPQ-64 F1, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicaţii, asistenţă tehnică şi servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forţelor Terestre Române. Radarele vor contribui la îmbunătăţirea supravegherii spaţiului aerian, în special împotriva celor mai recente ameninţări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare şi amprente radar reduse”, se arată într-un comunicat al MApN.

Conform aceleiaşi surse, pentru achiziţionarea primelor două radare vor putea fi valorificate instrumentele de finanţare oferite de Guvernul SUA prin programul Foreign Military Financing, ceea ce va permite contractarea în cel mai scurt timp posibil de la semnarea acordului de tip Letter of Offer and Acceptance.

„Radarele de ultimă generaţie de tip Sentinel vor completa capacităţile de apărare aeriană ale României, îndeosebi în ceea ce priveşte detecţia timpurie a vehiculele aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare şi au amprente radar reduse, ameninţări care se manifestă în proximitatea frontierelor naţionale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close