Majoritatea românilor consideră că tinerii ar trebui să-şi asume răspunderea pentru îngrijirea părinţilor, să le ofere sprijin financiar atunci când aceştia se confruntă cu dificultăţi şi să-i ia pe părinţi să locuiască la ei când aceştia nu se mai pot îngriji singuri, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii, miercuri, de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA). Potivit studiului "Generaţii şi Gen", românii păstrează atitudini şi valori tradiţionale cu privire la relaţiile dintre generaţiile unei familii şi sprijinul pe care trebuie să şi-l acorde reciproc.
Rolul familiei este considerat mult mai important decât al statului în îngrijirea persoanelor în vârstă şi a copiilor, dar, pe de altă parte, în privinţa ajutorului financiar pentru diferite categorii defavorizate, statul este considerat ca principală sursă de sprijin.
Acelaşi studiu mai relevă faptul că tinerii din România nu se grăbesc să se desprindă de căminul părintesc. Aceştia devin independenţi mai târziu în viaţă comparativ cu perioada socialistă.
Rezultatele cercetării "Generaţii şi Gen" stau la baza unei serii de seminare tematice, seminarul ?Tineri şi vârstnici ? model tradiţional de relaţionare? fiind al treilea dintre ele.
Antena3.ro