Antena 3 CNN Actualitate Studiu: românii, ?bisericoşi? precum fundamentaliştii şi nostalgici după dictatură

Studiu: românii, ?bisericoşi? precum fundamentaliştii şi nostalgici după dictatură

2 minute de citit Publicat la 00:29 20 Ian 2009 Modificat la 00:29 20 Ian 2009
Studiu: românii, ?bisericoşi? precum fundamentaliştii şi nostalgici după dictatură
Românii au o înclinaţie deosebită spre valorile spirituale şi biserică. Procentul celor cu frică de Dumnezeu este depăşit la nivel mondial doar de cele înregistrate în Irak, Maroc, Indonezia şi în Rwanda. Pentru românii cu studii postliceale şi universitare plecaţi în străinătate religia contează mai puţin, sub 50% dintre ei declarând că este ?foarte importantă? sau ?destul de importantă?, dar ?chiar şi aşa, dacă toţi migranţii români s-ar muta în Franţa, ar fi cel mai religios grup de acolo?, declara Bogdan Voicu, cercetător senior la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii . Acesta a făcut un studiu privind ?Valorile românilor?, în cadrul European Values Survey, ce a evidenţiat acelaşi familist dus des la biserică, dornic de muncă, scârbit de politică şi gata oricând să-şi plece capul în faţa unui şef de stat autoritar, care apare în mai toate cercetările sociologice din ultimii ani. 86% dintre români consideră religia a fi ?foarte sau destul de importantă?, scrie Cotidianul.
Iar Alin Gavreliuc, psihosociolog şi conferenţiar-doctor la Universitatea de Vest din Timişoara, explică aplecarea spre religie doar prin teorie şi frecvenţa cu care se vizitează biserica: ?Suntem cel mai dus la biserică popor din Europa, după Polonia, dar asta doar la nivelul ritualurilor, religiozitatea nu se converteşte în practici sociale, în implicarea în acţiuni în interesul celorlalţi, dincolo de interesul personal, de asta suntem la coada tuturor clasamentelor la capitolul voluntariat. Religiozitatea românilor înseamnă mai degrabă că îşi încredinţează viaţa altcuiva. Îşi spun Ťjocurile sunt făcute, destinul meu este decis dincolo de mine, mai bine stau în colţul meu şi o scot eu la capătť.
Datele ICCV arată că doar 6% dintre cei 1.488 de intervievaţi au spus că pentru ei politica este foarte importantă, 74% dintre intervievaţi considerând că aceasta este ?deloc sau puţin importantă?. La acelaşi nivel sunt spanioli, portughezi, bulgari sau sârbi.
De asemenea, dacă mai era nevoie de un studiu pentru aceasta, analiza arată că 73% dintre români cred că ar fi bine ca ţara să aibă un conducător puternic, care nu-şi bate capul cu Parlamentul şi alegerile, cifră care le depăşeşte cu mult pe cele din ţările europene, în timp ce 20% sunt convinşi că viaţa le-ar fi mai bună sub un regim militar, spune studiul.
Munca continuă să fie ?foarte importantă sau destul? pentru 91% dintre respondenţi , la mică distanţă în urma Italiei, Franţei, Suediei şi Elveţiei şi cam la egalitate cu Spania, Moldova, Polonia sau Serbia.
Antena3.ro

×
x close