Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Pacienţii şi medicii, nemulţumiţi de sistemul medical românesc

Studiu: Pacienţii şi medicii, nemulţumiţi de sistemul medical românesc

3 minute de citit Publicat la 19:33 26 Mar 2009 Modificat la 19:33 26 Mar 2009
Studiu: Pacienţii şi medicii, nemulţumiţi de sistemul medical românesc
Gradul mare de nemulţumire atât a medicilor, cât şi a pacienţilor, legat de sistemul sanitar din România, faptul că pacienţii au încredere mai mare în medicii de familie şi că nu reuşesc să economisească bani, sunt concluziile principale ale studiului lansat joi de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi remis către Antena3.ro.

Conform studiului lansat joi de CMR, 58,46% dintre medici nu sunt deloc mulţumiţi de nivelul actual al salarizării medicilor din România, în timp ce 1,88% dintre ei sunt mulţumiţi, iar 0,30% se declară foarte mulţumiţi. În acelaşi timp, insatisfacţiile medicilor se reflectă şi asupra condiţiilor generale în care îşi desfăşoară activitatea personalul din domeniul sanitar.







Astfel, medicii nu sunt deloc mulţumiţi, în proporţie de peste 50% ,de starea fizică şi igienică a clădirilor din serviciile publice de sănătate, respectiv spitale, clinici sau sanatorii şi de numărul de personal angajat faţă de cel necesar. Tot la capitolul ?deloc mulţumiţi?, dar în proporţie de 48,12, intră şi asigurarea necesarului de medicamente, iar în proporţie de aproape 40% dotarea cu echipamente tehnice a unităţilor sanitare.

Doar aproape 35% dintre medici sunt puţin mulţumiţi referitor la dotarea cu mijloace de intervenţie în caz de urgenţă, adică ambulanţe, personal calificat şi instrumentar medical adecvat, dar şi în ceea ce priveşte numărul de paturi din unităţile sanitare.

Marea parte a medicilor intervievaţi nu se simt apreciaţi pentru meritele lor profesionale, decât în mică măsură, adică 43,03% şi în foarte mică măsură, respectiv 37,88% dintre ei. De asemenea, aproape jumătate dintre medicii supuşi sondajului consideră că veniturile lor sunt mici, raportate la volumul şi natura muncii pe care o prestează.

Ce aspecte ar putea motiva medicii din România să nu emigreze

Aproape 60% dintre medici ar vrea să emigreze, în timp ce doar 28% dintre ei ar spune nu acestei tentaţii.

Motivaţia medicilor pentru a rămâne pe meleaguri natale ar fi în 91,99% dintre cazuri legată de creşterea nivelului general de salarizare, pe 82,59% dintre medici i-ar motiva salarizarea personalului din domeniul sanitar în funcţie de riscul profesional şi pe 79.33% dintre ei, salarizarea în funcţie de performanţă. Doar 45,20% vor o evaluare lunară a personalului şi acordarea de bonificaţii.

Tot conform sutdiului, medicii vor să profeseze în străinătate pentru că sunt plătiţi mai bine, pentru că dotarea tehnico-medicală este superioară celei din România şi pentru că se pot bucura de un prestigiu superior comparativ cu cel din ţara noastră.

Trei probleme care afectează calitatea serviciilor medicale din România

Din punctul de vedere al medicilor, prima alegere în ce priveşte problemele serviciilor medicale din ţara noastră, este cea a subfinanţării sectoriale prin alocările bugetare naţionale, urmează pe locul al doilea lipsa dotărilor din unităţile medicale şi pe locul al treilea, gestionarea defectuoasă a sistemului medical de către Ministerul Sănătăţii.

O altă problemă a sistemului medical românesc este birocraţia, care este considerată a fi foarte ridicată în aproape 60% dintre opiniile medicilor. În acelaşi timp, din cauza unor motive care ţin de funcţionarea sistemului, 38,58 % dintre medici nu au putut acorda îngrijiri medicale pacienţilor, la timp şi la standarde maxime.

Pacienţii, nemulţumiţi şi ei de cum stă sistemul medical în România

Pacienţii preferă, după cum arată studiul CMR, 48,51% serviciile medicale private şi 39,80% pe cele de stat. Ei sunt de părere că sistemul sanitar din mediul rural este subdezvoltat (84,06%), că medicii emigrează pentru că peste hotare nivelul de trai este mai ridicat (74,75%) şi că pentru operaţiile si alte tratamente dificile românii trebuie să meargă în străinătate (69,21%).







De asemenea, pacienţii cred, în proporţii cuprinse între 59 şi 72%, că acelaşi medic, din sistemul de stat, este mai atent cu pacientul la cabinetul particular, apoi că pacientul de rând este tratat necorespunzător de către personalul medical din ţară şi că este necesară punerea la punct a unui sistem privatizat de asigurări de sănătate, după modelul pensiilor private.

?Vrem să încheiem parteneriate cu asociaţiile de pacienţi, prin care să putem determina transparenţa şi utilizarea fondurilor. Astfel, pacienţii vor putea să-şi spună punctul de vedere cu privire la politica de sănătate?, declară pentru Antena3.ro Vasile Astãrãstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Studiu sociologic cu privire la ?Evaluarea gratificaţiei pacienţilor relativ la calitatea serviciilor medicale şi identificarea valenţelor pozitive şi negative ale relaţiei acestora cu medicii?, realizat de CMR, s-a desfăşurat pe 1150 de persoane, dintre care 47,62% bărbaţi şi 52,38% femei, cu vârste medii între 25 şi 54 de ani.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close