Potrivit acestora, cei care prezintă riscuri mai mari de a rămâne pentru mai mult timp cu probleme de sănătate după contractarea noului coronavirus sunt femeile şi persoanele obeze.
COVID-19 este o boală care nu trece odată cu eliminarea virusului din organism
Tot mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să rămână săptămâni la rând în spital, pentru refacerea funcţiei plămânilor. Sunt informaţii susţinute şi de cel mai recent studiu efectuat pe datele obţinute de la pacienţii adulţi din 39 de spitale din Marea Britanie în perioada 7 martie 2020 - 18 aprilie 2021.
Aşadar, recuperarea medicală a fost evaluată prin măsurarea diferitelor rezultate furnizate de examinarea pacienţilor, la cinci luni, respectiv la un an după ieşirea lor din spital.
Mai exact, aproximativ 2.320 de pacienţi au fost examinaţi la cinci luni după externarea lor şi 33% dintre ei au fost examinaţi la un an după externare.
Ce arată studiul realizat de cercetătorii din Marea Britanie
Rezultatele studiului arată că procentul adulţilor care s-au vindecat complet nu s-a schimbat prea mult între primele cinci luni şi primul an de după ieşirea din spital. Mai exact, procentul a fost de 25,5% pentru pacienţii examinaţi după cinci luni şi de aproape 30% pentru cei care au fost examinaţi după un an.
Există şi anumite particularităţi care influenţează în mod direct recuperarea post COVID.
Potivit datelor, femeile, persoanele obeze sau pacienţii care au fost conectaţi la ventilator în spital au fost asociate cu o probabilitate mai scăzută de vindecare completă la un an după infectarea cu SARS-CoV-2.
În plus, oboseala, durerile musculare, o stare de încetinire fizică, lipsa somnului, dar şi dificultăţile de respiraţie sunt printre simptomele cele mai curente ale formelor lungi de covid-19. Potrivit ultimelor date, până în prezent, peste 500 de milioane de persoane din întreaga lume au fost infectate.