Bebeluşul dumneavoastră are febră? Nu vă grăbiţi să îi daţi paracetamol, fără părerea medicului! O echipă de specialişti din Noua Zeelandă crede că administrarea medicamentului în primele luni de viaţă creşte riscul ca, mai târziu, copilul să facă astm sau alergii.
Sezonul rece a dat startul virozelor. Numai în ultima săptămână 100 de mii de români au răcit. Cei mai mulţi- copii mai mici de 4 ani. Probabil, cum se întâmplă de cele mai multe ori, părinţii lor s-au grăbit, când au făcut febră, să le dea paracetamol.
În ultimele decenii, medicamentele pe bază de paracetamol au devenit tot mai populare în rândul părinţilor, pentru că pot fi eleberate fără reţetă şi tratează foarte multe din afecţiunile celor mici .
Tot în ultimii cincizeci de ani, însă, a crescut îngrijorător numărul cazurilor de astm la copii, precum şi alergiile. Iar o echipă de medici din Noua Zeelandă crede că motivul este tocmai administrarea paracetamolului în primele luni de viaţă ale copiiilor. Medicii neo-zeelandezi au studiat cazurile a o mie cinci sute de copii cu vârste de până la şase ani. Cei care fuseseră trataţi cu paracetamol în primele cincisprezece luni de viaţă erau de două ori mai predispuşi să facă astm bronşic. Şi riscul de a face alergii era de trei ori mai mare în cazul lor.
Cercetătorii nu pot face încă o legătură clară între administrarea medicamentului şi cazurile de astm, dar au constatat asocierea dintre cele două şi cred că trebuie făcute mai multe studii care să clarifice situaţia.
La noi, medicii spun că folosirea paracetamolului este sigură, atâta vreme cât sunt urmate sfaturile unui specialist. Cu alte cuvinte, deocamdată, beneficiile medicamentului sunt mai mari decât potenţialele riscuri.