De asemenea, există un procent de circa 1% persoane asimptomatice care la un moment dat ar fi putut fi infectați și ar fi putut transmite infecția celor din jur.
Pe termen mediu și lung, o șansă importantă a României pentru a funcționa în siguranță și pentru a relansa economia ar putea fi reprezentată de extinderea testării și respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenție, se arată în studiul publicat de Hotnews.
Testarea RT-PCR rămâne necesară pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS Cov 2, însă de ajutor sunt și testele serologice pentru detectarea anticorpilor la COVID-19, ce pot fi folosite complementar, în special în cazul persoanelor asimptomatice.
Medlife avertizează în legătură cu utilizarea testelor rapide, care au furnizat un număr mare de rezultate fals pozitive, nereprezentative pentru oferirea unui diagnostic.
Studiul a avut ca obiectiv elucidarea nivelului și ritmului de imunizare naturală a populației ținând cont de faptul că cercetările au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV 2 care nu se regăsesc în statisticile medicale oficiale COVID 19.
Medlife și-a arătat disponibilitatea pentru a efetua un studiu la Suceava.
"În acest moment, Suceava este epicentrul epidemiei din România, conducând de departe topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât în valoare absolută, cât și la mia de locuitori. Dat fiind contextul, ne exprimăm disponibilitatea totală de a pune la dispoziție autorităților, în regim gratuit, resursele noastre umane, materiale și operaționale pentru a derula un amplu demers de cercetare în această zonă a țării. Desigur, numai autoritățile și Ministerul Sănătătii pot decide dacă acest studiu este oportun și poate fi efectuat în perioada următoare. Credem cu tărie că este important pentru noi ca țară să dezvoltăm soluții autohtone și să reducem dependența de studii importate pentru a fi mai pregătiți la următoarele alerte epidemiologice și nu numai. Studiile locale sunt relevante mai ales în contextul în care comportamentul și atitudinile la nivelul populației sunt diferite de la o țară la alta", a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.