Până în luna aprilie, s-au înregistrat scumpiri de până 136% la conservanți, legume și fructe, 19% la drojdie, 17% la mezeluri, 16% la carnea proaspătă, 33% la șervețele umede și 45% la băuturile alcoolice, se arată într-un studiu efectuat de o companie care a analizat datele de la retaileri.
În intervalul 6-19 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui, vânzările au fost cu 22% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
Vânzările pentru anumite categorii de produse au atins cote record în pandemie. Într-o săptămână din matie, vânzările din marile magazine au fost și cu 77% mai mari decât în același interval de anul trecut.
În studiu se arată și că oamenii preferă mai mult magazinele de proximitate care au înregistrat creșteri de 25%.
Vânzările de dezinfectant de mâini au crescut cu 1178%, iar cele de șervețele umede cu 300%
Alte produse ale căror vânzări au explodat sunt alcoolul pur cu 168% mai mult decât în perioada comparativă de anul trecut, drojdia cu 125%, legumele, fructele și conservanți cu 84%, săpunul cu 49%.
Studiul în legătură cu scumpirile din pandemie arată, de asemenea, că prețurile nu au atins apogeul încă și se așteptă în continuare scumpiri.