Antena 3 CNN Actualitate Studiu CE: În România, fenomenul abandonului nou-născuţilor rămâne o problemă

Studiu CE: În România, fenomenul abandonului nou-născuţilor rămâne o problemă

1 minut de citit Publicat la 15:20 28 Iun 2008 Modificat la 15:20 28 Iun 2008
Studiu CE: În România, fenomenul abandonului nou-născuţilor rămâne o problemă
Fenomenul abandonului nou-născuţilor rămâne o problemă, în România şi Bulgaria. O arată un studiu al Consiliului Europei. În mai multe ţări occidentale, pentru a salva copiii abandonaţi, autorităţile au înfiinţat aşa numitele „cutii pentru bebeluşi”, în care mamele îşi pot lăsa nou-născuţii, pentru a intra în grija statului. În România, însă, bebeluşii sunt aruncaţi la gunoi sau chiar pe marginea străzii, atrag atenţia specialiştii europeni.

„Cutiile pentru bebeluşi” sunt reminscenţe ale „turnurilor pentru bebeluşi” sau „pentru abandon”, frecvent întâlnite în Evul Mediu, se arată în studiul european. În Germania, Elveţia, Austria, Ungaria, Slovacia, Belgia sau Italia, au fost înfiinţate în ultimii ani instituţii unde nou-născuţii pot fi abandonaţi. Chiar dacă mama dispune de o perioadă în care se poate răzgândi şi lua copilul înapoi, acesta primeşte o nouă identitate.

În Germania, de exemplu, există 80 de astfel de amenajări. Alte 10 centre se găsesc în ţări precum Italia sau Cehia, iar în Japonia, tocmai a fost creat un astfel de adăpost. În Statele Unite, începând din 1999, este permis abandonul anonim al bebeluşilor, de la naştere până la vârsta de un an, în zone special amenajate şi securizate, fără riscul de urmărire penală.

„Cutia pentru bebeluşi” generează controverse: în multe ţări. Abandonul, mai ales cel clandestin, este considerat o crimă. Susţinătorii acestui sistem avansează argumente etice: lupta împotriva avortului, prevenirea abandonului clandestin, infanticidul sau relele tratamente.

Mamele care renunţă la nou-născuţi sunt mai ales tinere fără venituri şi care nu au putut recurge la contracepţie sau avort. În ţara noastră, numărul copiilor abandonaţi în instituţii a scăzut treptat de la an la an. Dacă în 2004, s-au înregistrat peste 4.600 de nou-născuţi abandonaţi în spital, în 2007 s-au înregistrat doar 1.700 de astfel de cazuri.

Antena 3

×
TOP articole
x close