Potrivit oamenilor de știință, vârstnicii sunt cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus. Un studiu recent dezvoltat la Univeristy of California arată însă că și tinerii pot suferi forme grave ale bolii.
Peste 8.000 de adolescenți și tineri, cu vârste între 18 și 25 de ani au fost incluși în studiul din California.
Pacienții sunt considerați vulnerabili dacă prezentau cel puțin un factor de risc, inclusiv fumatul sau o boală cronică precum cele de inimă, diabet, astm, obezitate, boli autoimune sau probleme la ficat.
Studiu: 1 din 3 tineri infectați cu Covid-19 poate dezvolta o formă gravă a bolii. Factorul care crește riscurile
Fumatul crește riscurile de a dezvolta o formă severă de Covid-19
Fumatul crește cel mai mult riscul de a face o formă severă de Covid-19, spun oamenii de știință, spun cercetătorii.
Studiul a fost publicat la doar câteva zile după ce reprezentanții OMS au declarat că există o legătură între fumat și cazurile grave de Covid-19.
Oamenii de știință au descoperit că fumatul este de departe cel mai mare factor de risc pentru adolescenții și persoanele sub 20 de ani. Din cei aproximativ 8.400 de adulți tineri incluși în studiu, aproape 25% dintre ei spun că au fumat tutun, țigări electrice sau țigarete în ultimele 30 de zile.
Nici recuperarea nu este ușoară, spun specialiștii. Chiar și după externare, mai mult de jumătate dintre pacienți sunt afectați de oboseală, au probleme de concentrare și dificultăți de respirație. În plus, 15% dintre pacienți suferă de stres postraumatic.