Tot mai mulţi medici se pregătesc să părăsească România. Numai anul acesta, aproape şapte mii dintre ei au semnat deja precontracte pentru a munci în străinătate. Ce rămâne în urma lor? Pacienţi care nu mai au de cine să fie trataţi, dar şi găuri în bugetul statului. Acei bani care au fost folosiţi pentru pregătirea medicilor.
Şcolarizarea pe banii statului a unui student la medicină costă peste 10.000 de euro. Pe lângă aceşti bani, se adaugă şi alte costuri. Dar nimeni nu are cum să le impună absolvenţilor să rămână în ţară. Aşa că, spitalele rămân se golesc încet încet.
Dar nici în străinătate câinii nu umblă cu covrigii în coadă. În Marea Britanie, agenţiile care recrutează medici îi plasează în sistemul privat şi beneficiază de masă şi cazare, dar cât lucrează acolo nu au voie să părăsească spitalul. Dacă ajung în sistemul public, se numesc locum şi sunt plătiţi cu ora.
Planurile Ministerului Sănătăţii de a-i ţine pe medici în ţară sunt vagi. Una dintre soluţii e rezidenţiatul pe post. Adică absolventul de medicină să aleagă un post într-un spital unde se va angaja ulterior terminării pregătirii. O legare de glie, spun criticii.
Observator