Reamintim că în 2022, Comisia Europeană a autorizat comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primește aprobare de consum.
Ingredientul inedit a fost baza inspirației pentru un student de la USMAV Cluj-Napoca care a creat un tip de bere brună şi astfel a furat toate privire juriului de la Festivalului Produsului.
În total, în cadrul evenimentului, au fost prezentate 55 produse, iar printre delicatese s-au numărat: Micro Orange CakePops, cu microcapsule ce conțin ulei esențial de citrice, înghețată cu semințe de pin și frunze de pătrunjel, bere inovativă obținută din ghindă de stejar, praline de ciocolată îmbogățite cu pudră de aronia, grisine cu alge marine Wakame și halva din jir sau crackers din tulpină de țelină.
Cele 55 de produse au fost împărțite în șase categorii și au fost jurizate de reprezentanți ai unor agenți economici.
Citeşte şi: Cum arată garsoniera de 11 mp "all inclusive", noua "vedetă" pe piaţa imobiliară din Cluj
Potrivit studentului berea brună din făină de greieri promite că vine cu o mulțime de plusuri faţă de cea tradițională: are o alcoolemie ridicată, de 6,5% şi e mult mai nutritivă.
„Pudra de greieri are un gust asemănător cu floarea soarelui prăjită. Ajută la crearea unei membrane mult mai puternice a drojdiei. Deci practic îi oferă o rezistenţă asupra alcoolului mult mai bună”, a declarat Alexandru Constantin Şerb – student USAMV Cluj, pentru observatornews.ro
Singurul dezavantaj ar fi preţul, ceva mai mare decât la o bere normală care ar putea ajunge la aproximativ 15 lei per litru, mai ales că în România un kilogram de făină de greieri se vinde cu aproape 100 de lei.