Dracula este unul dintre cele mai profitabile şi cunoscute brand-uri româneşti. Dacă întrebi un străin ce ştie despre România, cu siguranţă răspunsul va veni prompt: ?Dracula?, ?Hagi? şi, dacă este cât de cât pus la punct cu istoria, va spune şi ?Ceauşescu?. În contextul în care oficialii români încearcă să repună pe picioare turismul, presa din străinătate încă mai aminteşte de povestea românului care a scos inima din pieptul unui mort, a ars-o şi apoi a băut cenuşa, despre satele româneşti pline de strigoi.
Uciderea vampirilor este o tradiţie în România, transmisă din generaţie în generaţie, de secole întregi. Asta susţine un articol din Seattle Times.
Dar ce este de fapt un vampir? Explicaţia este oferită tot de publicaţia respectivă. Devin vampiri persoanele care mor neîmpărtăşite sau peste al căror cosciug trece, Doamne-fereşte, o pisică neagră. Vampirii sunt peste tot: în sate, în oraşe, la munte, la mare. Însă, în oraşele mari, pot trece neobservaţi din cauza aglomeraţiei.
Există, bineînţeles, metode de necontestat prin care se poate afla dacă un vampir este în apropiere. Dacă o rudă apropiată a mortului se îmbolnăveşte imediat după înmormântare, atunci este cât se poate de clar: decedatul s-a transformat în vampir şi le suge sângele apropiaţilor.
În acelaşi articol, Ion Bălaşa, un român în vârstă de 64 de ani, explică cum poate fi împiedicată transformarea mortului în strigoi. ?Înainte de înmormântare, trebuie să-i introduci un ac de cusut lung în stomac.?
Odată ce mortul a fost îngropat, misiunea este puţin mai grea, dar nu imposibilă. ?Trebuie să-l dezgropi, să-i scoţi inima şi s-o arzi. Cenuşa trebuie să fie băută de rudelel mortului.?
Cam asta este imaginea României în străinătate. Lipsă de informaţie, proasta promovarea a valorilor româneşti, căutarea senzaţionalului. Acestea pot fi câteva dintre motivele din cauza cărora România a căpătat o aură atât de morbidă. Rămâne de văzut cum vor fi exploatate toate aceste elemente în continuare.
Antena3.ro