Statisticile arată că românii sunt din ce în ce mai stresaţi, în special din cauza problemelor de la locul de muncă. Specialiştii avertizează însă că nivelul de stres este influenţat şi de alimentaţie. Grijile zilnice, problemele de la serviciu, sau din viaţa personală accentuează stresul. Românii "se consumă" mult, dar nu apelează la ajutorul unui psiholog, pentru a-şi reface echilibrul interior.
De altfel, în România, aproape nimeni nu calcă pragul unui cabinet specializat, iar cei care o fac, nu recunoasc acest lucru. Soluţia vine aşadar, din regimul alimentar. Nutriţioniştii recomandă o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe, legume şi zarzavaturi. Mai ales pentru că atunci când sunt stresaţi, oamenii au tendinţa să se refugieze în mâncare.
Stresul are semne clare, ce afectează în viaţa de zi cu zi. Acestea sunt în general oboseala, iritabilitatea şi dezorganizarea în planul activităţilor curente. Cea mai mare parte a stresului se acumulează la locul de muncă. ?Cauzele stresului la locul de muncă sunt în primul rând un climat neadecvat, pe de altă parte natura activităţii, dacă nu desfaşurăm o activitate care să ne placă?, susţine psihologul Daniela Bara.
Specialiştii susţin că firmele ar trebui să le asigure angajaţilor condiţii mai bune de muncă, să le ofere programe de relaxare şi organizeze cât mai multe întâlniri de tip team-building.
Antena 3