Antena 3 CNN Actualitate Stratfor: Incertitudinea privind alegerile prezidenţiale din România ar putea genera revolte

Stratfor: Incertitudinea privind alegerile prezidenţiale din România ar putea genera revolte

2 minute de citit Publicat la 00:39 09 Dec 2009 Modificat la 00:39 09 Dec 2009
Stratfor: Incertitudinea privind alegerile prezidenţiale din România ar putea genera revolte

Incertitudinea referitoare la alegerile prezidenţiale ar putea genera revolte în România, cu atât mai mult cu cât ţara se confruntă cu efectele unei recesiuni economice severe şi cu dispute politice referitoare la aniversarea căderii regimului comunist, comentează agenţia de analiză Stratfor, citată de Mediafax.
Rezultatele oficiale ale scrutinului prezidenţial îl arată învingător pe actualul preşedinte, Traian Băsescu (50,3 la sută), iar contracandidatul său, liderul opoziţiei social-democrate Mircea Geoană (49,7 la sută), acuză fraudarea votului. Deşi tulburările politice nu reprezintă o noutate în Romania, recesiunea economică severă face ca revoltele interne să fie tot mai posibile.

Multă lume a privit plecarea din Guvern, la 1 octombrie, a celor nouă miniştri ai PSD drept o manevră preelectorală prin care Geoană a căutat să îl pună pe Băsescu într-o postură dificilă. Criza generată de scrutinul de la 6 decembrie va întârzia cu siguranţă formarea unui nou Guvern şi desemnarea unui nou premier.

Această întârziere apare într-un moment foarte nepotrivit pentru România, deoarece incertitudinea politică din jurul Guvernului s-a soldat cu blocarea împrumutului în valoare de 20 de miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a ameninţat deja Bucureştiul cu blocarea fondurilor ca urmare a unor cazuri de corupţie, iar indiciile privind posibile fraude electorale ar putea genera noi apeluri ca Bruxelles-ul să adopte asemenea măsuri.

Pe lângă problemele de ordin economic, în România există şi importante nemulţumiri de ordin social. Înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, o serie de proteste "spontane" au izbucnit la 1 decembrie, la Timişoara. Dacă aparent protestele erau "anti-comuniste", unii demonstranţi au fost văzuţi în timp ce rupeau postere ale lui Mircea Geoană. Susţinătorii acestuia au afirmat că protestele ar fi fost organizate de tabăra lui Băsescu pentru a face o legătură între Geoană, PSD şi regimul comunist din România.

Apariţia unor revolte de o amploare mai mare este foarte posibilă, apreciază Stratfor. Recesiunea, alături de un grad mare de incertitudine economică, are toate şansele să ofere multora motive de a ieşi în stradă. Pe lângă aceasta, evenimentele care marchează împlinirea a 20 de ani de la revoluţia anticomunistă vor începe la 16 decembrie şi vor oferi formaţiunilor anti-Băsescu ocazia de a se coaliza, la fel cum cea de-a 50 aniversare a revoltei anti-sovietice ungare din 1956 a generat demonstraţii antiguvernamentale la Budapesta, în octombrie 2006.

Acest lucru va fi salutat la Moscova, pentru că Traian Băsescu este considerat un inconvenient major pentru Rusia. Susţinerea sa pentru revoluţia anticomunistă din Republica Moldova şi sprijinul său ferm acordat Statelor Unite l-au transformat în principalul inamic al Kremlinului în Balcani. După toate probabilităţile, Băsescu va folosi acest fapt pentru a se prezenta drept singurul urmaş politic legitim al luptei anticomuniste din România. Conflictul dintre Băsescu şi Geoană, plasat în contextul viitoarei aniversări a revoluţiei anticomuniste, ar putea genera o lună decembrie foarte incendiară în România.
Antena3.ro

×
x close