Ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a declarat marţi că aderarea României la zona euro în 2015 reprezintă un obiectiv ambiţios, afirmând că în opinia sa strategia privind adoptarea monedei unice europene va fi definitivată după alegerile parlamentare, informează
Agerpres.
"Este un obiectiv ambiţios. S-a spus şi de către acest Guvern, dar şi de către guvernul anterior şi celălalt dinainte, s-a exprimat această opinie, din câte îmi aduc aminte, şi la nivelul BNR că este un termen care catalizează energiile, care mobilizează eforturile şi resursele românilor pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi pentru continuarea reformelor sectoriale, dar în acelaşi timp este un termen ambiţios aşa încât eu cred că se va definitiva strategia României privind adoptarea monedei unice europene, adoptarea euro, după alegerile din această toamnă. Este o părere personală", a afirmat Georgescu.
El a susţinut că ar trebui încheiat un
Pact privind zona euro.
"Eu zic că ar fi bine să se facă o întrunire la nivelul politic cu toate instituţiile abilitate care să-şi exprime opiniile şi să se ajungă la un consens, cum s-a făcut Pactul pentru Educaţie, Pactul pentru Sănătate, să facem un pact intern care să fie fezabil şi rezonabil aplicabil, realist, să-i spunem Pactul pentru euro", a precizat ministrul de Finanţe.
Georgescu a punctat că este important ca România să intre în Sistemul european de supraveghere bancară.
"Este în primul rând gândit, conceput pentru băncile din zona euro, dar este oportun ca România ca şi stat care nu aparţine zonei euro să beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere. Există mecanisme prin care şi statele care nu sunt membre ale zonei euro pot beneficia de instrumentele, informaţiile, pot avea o mai bună comunicare cu organismul care se preconizează a se înfiinţa la nivelul Băncii Centrale Europene", a explicat el, după ce a participat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Preşedintele
Traian Băsescu le-a transmis marţi ambasadorilor români acreditaţi în străinătate că ţara noastră trebuie să îşi menţină obiectivul de aderare la zona euro în anul 2015.
"Ultimele propuneri ale Comisiei trebuie să ne pună extrem de serios în gardă atunci când vorbim de procesul de supraveghere bancară la nivel european şi adresat zonei euro. Aşa cum la momentul potrivit am reuşit să fim parte a Tratatului fiscal, la fel România şi cred eu toate statele non euro trebuie să-şi găsească formula de a participa la acest proces de integrare a sistemului bancar", a afirmat preşedintele, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni.
Bulgaria şi-a îngheţat pe termen nedeterminat planurile sale privind adoptarea monedei euro, se arată într-un articol publicat de Wall Street Journal în ediţia de luni.