Prezenţa străinilor în firmele româneşti creează probleme printre salariaţii români. Cu atât mai mult cu cât imigranţii din Uniunea Europeană vin pe poziţii cheie, au salarii mari şi au probleme de integrare. Acestea sunt câteva dintre problemele semnalate într-un studiu despre angajaţii străini din România, care apare în cotidianul ?Adevărul?.
Studiul realizat de Departamentul pentru Muncă în Străinătate, Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă şi Universitatea din Oradea arată că cetăţenii din statele Uniunii Europene veniţi să lucreze în România beneficiază de un statut priviliegiat în comparaţie cu românii.
Ei ocupă posturi de conducere, bine plătite, limitând astfel posibilitatea tinerilor români de a avansa. Studiul arată că s-a creat o competiţie neloială, în urma căreia românii aleg să plece din ţară deoarece se simt dezavantajaţi faţă de străinii care vin să lucreze aici. Anul trecut, peste 1.800 de străini din statele Uniunii Europene activau în România, 43% dintre aceştia ocupând funcţii de conducere la angajatori români.
Cea mai mare problemă semnalată de studiu este, însă, cea legată de salarii. În timp ce angajaţii autohtoni primesc o leafă minimă de 370 lei, străinilor trebuie să li se asigure prin lege un salariu de minimum 1.077 lei. Ordonanţa de Urgenţă care le condiţionează dreptul de şedere în România, precizează clar că salariul înscris în contractul individual de muncă al unui străin trebuie să fie cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie.
Studiul se referă şi la problema migraţiei ilegale. În ultimii doi ani au fost depistaţi aproape 100 de cetăţeni din Uniunea Europeană care lucrau ilegal în România.
Antena 3