Antena 3 CNN Actualitate Profesorii vor primi lunar 2.000 de lei, stimulent COVID-19

Profesorii vor primi lunar 2.000 de lei, stimulent COVID-19

Parlamentul a adoptat proiectul de lege iniţiat de PSD, care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, Pentru ca legea să fie efectivă e nevoie însă şi de promulgarea ei de către preşedintele ţării.

Profesorii vor primi lunar 2.000 de lei, stimulent COVID-19
de Dana Musceleanu    |    19 Oct 2020   •   11:30

Stimulentul ar trebui acordat întrucât aceste categorii de salariaţi sunt implicate direct în lupta cu pandemia, se precizează în nota de fundamentare a proiectului depus de doi deputaţi şi trei senatori PSD. 

Legea prevede acordarea a 2.000 de lei lunar, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, şi a 1.500 de lei lunar, pentru personalul nedidactic şi auxiliar. Sumele nu vor fi impozitate, se mai prevede în proiectul de lege.
Peste 220.000 de profesori şi aproximativ 70.000 de cadre auxiliare din Educaţie ar urma să beneficieze de stimulentul de risc pe perioada stării de alertă, efortul bugetar fiind de peste o jumătate de miliard de lei, lunar. 

„Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani”

„Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani. Este un ajutor similar celui primit de medici care au totuşi şi echipamente de protecţie. Profesorii au numai o mască. Trebuie precizat că aceste sume vor fi primite de cadrele didactice numai pentru orele în care acestea stau cu elevii faţă în faţă, nu şi atunci când se intră în scenariul roşu, cu ore în regim online”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, citată de Adevărul.

Şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, consideră că acest stimulent de risc este practic o recunoaştere a pericolelor prin care trec profesorii în contextul epidemiei.

Măsura va reaprinde disputele între executiv şi legislativ, PNL acuzând PSD constant în ultima vreme de forţarea unor măsuri populiste care falimntează România. Rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga această lege, aşteptată de multă vreme de cadrele didactice din întreaga ţară. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close